Vrouw speelt badminton banner

Meer bewegen, hoe begin je eraan?

Denk je wel eens: “Ik zou beter wat meer bewegen. Maar wanneer? Hoe begin ik daar aan? Wat kan ik fysiek nog aan? Hoeveel zou ik het best bewegen? Hoe hou ik het deze keer wel vol?”

Dan is de persoonlijke begeleiding van een Bewegen Op Verwijzing-coach zeker iets voor jou! De coach helpt mensen die onvoldoende bewegen of vaak lang stilzitten op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een persoonlijk beweegplan.

Lees het verhaal van Ingrid, Niki, Paul en Leo.

Ingrid (57) ontdekte het badmintonnen

Ingrid kreeg vorig jaar een beroerte en verloor in hetzelfde jaar haar ex-man en moeder. Een stevige herstelperiode volgde. “Ik had toen ook veel last van stress.”

Na overleg met de coach: Het werd badminton. En dat bleek een schot in de roos. Niet alleen de beweging doet Ingrid goed, ze ziet ook veel nieuwe gezichten. Op het veld wordt heel wat afgelachen. “Echt competitief is het niet, het gaat om het plezier. Het is een plezante bende.” 

Vrouw speelt badminton

Niki (42) doorkruist Mechelen met de fiets

“Ik voelde me niet goed, dus ging ik naar de huisarts. Maar het nieuws dat ik daar kreeg, was veel slechter dan wat ik had kunnen denken. Blijkbaar waren mijn cholesterol en bloeddruk gevaarlijk hoog. Mijn gewicht was ook niet goed. Ik moest mijn dieet veranderen en meer bewegen. En dat is niet gemakkelijk, want je moet eigenlijk je levensstijl en mentaliteit veranderen.”

Na overleg met de coach: “Na heel wat voorstellen hadden we het idee dat fietsen voor mij het beste was. Coach Kristof heeft me dan heel wat fietstochten in en rond Mechelen leren kennen. Ik trek er nu, samen met vriendinnen of mijn hondje Piet, op uit met de fiets.”

Niki bewegen op verwijzing

Voor Paul (51) kost stappen geen geld

“Ik zit met overgewicht en daarnaast heb ik ook diabetes. Het was tijd om op dagelijkse basis aan mijn conditie te werken.”

Na overleg met de coach: “Ik heb een invaliditeitsuitkering en zocht dus naar lowbudgetsporten. Om die reden kreeg ik een stappenteller in bruikleen zodat ik elke dag mijn stappen kan bijhouden. Ik ga regelmatig de natuur in voor een ontspannende wandeling, maar ik probeer het stappen ook wel echt structureel in te plannen. Zo ga ik te voet naar de winkel en doe ik om de twee dagen mijn boodschappen. Stappen kost immers niets hé.” 

Paul bewegen op verwijzing

Leo (85) komt meer onder de mensen

Toen Leo last kreeg van verschillende kwaaltjes en gevallen was in de stad, ging hij advies vragen bij de huisarts.

Na overleg met de coach: Leo doet de boodschappen zoveel mogelijk zelf. “Brood halen? Dat zijn 2.000 stappen. Als ik naar de post ga, mogen er nog eens 1.500 stappen bij. Zo kom ik snel tot een gemiddelde van minstens 3.000 stappen per dag. Maar er zijn ook dagen dat het gaat tot 7.000 stappen.” En dat is bijna de aanbevolen hoeveelheid stappen voor ouderen. En dat brengt ook extra voordelen met zich mee. Want het sociaal contact is een stuk groter dan wanneer je thuisblijft of boodschappen met de auto doet!

Leo bewegen op verwijzing