Slapende man met teddybeer banner

14 tips voor slechte slapers

Je ligt ’s avonds in de zetel en je bent zo moe dat je ter plekke in slaap valt. Maar wanneer je naar bed gaat, ben je plots klaarwakker. Je ligt te woelen, je ziet elk halfuur op de klok wegtikken en je raakt in paniek. Herken je het?

Ook huisarts en slaapcoach Bruno Ariens hoort het verhaal regelmatig. “Slapen kan je leren, maar je moet eraan werken.” Hier volgen zijn tips.

Slapende man met teddybeer
  • 1. Hou een bedritueel

    Zet een uurtje voor het slapengaan de tv en smartphone uit. Doe een ontspannende oefening voor je lichaam, zoals een korte wandeling of spierversterkende oefeningen. Ontspan ook je geest: neem een douche, maak een puzzel, luister naar muziek, lees een magazine, brei een sjaal of maak een praatje met je huisgenoten.

    Tip: Probeer eens een luisterverhaal of een kleurboek voor volwassenen.

  • 2. Maak van je bed een leuke plek

    Denk aan dat heerlijke gevoel ’s morgens bij het wakker worden wanneer je weet dat je nog enkele minuten kan blijven liggen. Ga na wat je precies voelt, en probeer dit cocongevoel ook ’s avonds in je bed op te roepen. Voel de zachtheid van de lakens, de knusse warmte en de veilige geborgenheid van je bed.

    Tip: Leg een kersenpitkussentje aan je voeten of tegen je pijnlijke schouder.

  • 3. Doe de dankbaarheidsoefening

    Leg je hand op je hart en som tien dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kunnen kleine momenten van geluk zijn, zoals de warmte van zonnestralen op je gezicht, een leuk gesprek, een lekkere maaltijd… Misschien geraak je niet meteen aan tien, maar blijf proberen.

    Tip: Men beweert weleens dat het grootste geluk in de kleinste hoekjes schuilt. Misschien is een dagboek met kleingelukmomenten iets voor jou?

  • 4. Kijk niet op de klok

    Tijd is onbelangrijk ’s nachts.

    Tip: Draai de wekker om.

  • 5. Kan je de slaap nog niet vatten na ongeveer 20 minuten? Sta op

    Blijven liggen en wanhopig moeite doen om in slaap te vallen, dat helpt niet. Het geeft alleen maar spanning en het activeert je stresssysteem. Sta op, ga naar de woonkamer en hou je een halfuurtje rustig bezig tot je weer ontspannen bent.

    Tip: ’s Nachts opstaan vergt karakter. Zet in de winter de verwarming niet helemaal af in de woonkamer, dan is het er alsnog gezellig warm.

  • 6. Beweeg voldoende overdag

    Na een actieve dag kan je beter in slaap geraken. Ga niet intensief sporten voor het slapengaan maar probeer overdag wat activiteit in te bouwen.

    Tip: Zit jij de hele dag aan je bureau? Wandel dan tijdens je middagpauze een blokje om.

    Tip: Koop een elektrische of vouwfiets om naar je werk of het station te fietsen.

    Tip: Wandel elke dag tot aan dezelfde plek en maak een foto. Als je het lang genoeg volhoudt, heb je een prachtige fotocollage van alle seizoenen.

  • 7. Volg een slaapritme

    Hou hetzelfde tijdstip aan om op te staan en te gaan slapen. Je slaaptekort in het weekend compenseren is niet de beste oplossing. Een uurtje langer slapen in het weekend kan geen kwaad. Maar blijf niet in je bed liggen tot de middag.

    Tip: Een powernap van een halfuurtje ’s middags is gezond als je je moe voelt. Slaap je langer, dan ga je naar een diepe slaap, en dat moet je vermijden.

  • 8. Wat kies ik als slaapmutsje?

    Vermijd cafeïne. Ook alcohol is geen goed idee. Je slaapt er minder diep van.

    Tip: Verwen jezelf met een kopje warme melk of kruidenthee.

  • 9. Ga naar bed om te slapen, niet om activiteiten uit te voeren

    Gebruik je bed niet om tv te kijken, de planning van de dag erna te overlopen of je sociale media te checken.

    Tip: Vermijd blauw licht (smartphone, laptop…) voor het slapengaan: het vertraagt het vrijkomen van het natuurlijke slaaphormoon.

  • 10. Slaap in een stille kamer

    Je hebt geen last van straatgeluiden in een kamer die uitgeeft op de tuin. Alleen de vogels zullen je ’s morgens vrolijk wakker fluiten…

  • 11. Maak je kamer donker

    Je slaapt het best in een verduisterde kamer.

  • 12. Ronkende partner?

    Een woelende of snurkende partner kan je slaap ernstig verstoren. Ga even apart slapen, zeker als je de dag erop goed uitgerust op je werk wil verschijnen.

  • 13. Eet niet te laat

    Neem nooit een zware maaltijd 3 uren voor het slapen gaan

  • 14. Kan je je gepieker niet meer de baas en heb je nood aan een gesprek?

    Neem contact op met je huisarts.

    Bij LM ontvang je een terugbetaling voor psychologische begeleiding of een cursus mindfulness.