Studente zit in zetel met gekruiste armen en boek op haar hoofd

5 tips die je kind motiveren om huiswerk te maken

We vragen veel van onze kinderen. Lange dagen op school, hobby’s en daarna moeten ze nog huiswerk maken of studeren. Dan is het begrijpelijk dat het soms moeilijk is om daar motivatie voor te vinden. Maar niet getreurd, we hebben enkele tips die daarbij kunnen helpen.

Studente zit in zetel met gekruiste armen en boek op haar hoofd

Een eigen plek

Stel een eigen plekje op waar je kind huiswerk kan maken zonder afgeleid te worden. Maak er een leuke plek van met posters of andere decoratie. Als je kind er zich thuis voelt, heeft hij of zij waarschijnlijk al meer zin om voor school te werken.

Beloning

Beloon je kind af en toe eens. Merk je dat het een lange dag geweest is op school en dat je kind weinig motivatie heeft? Dan kan je zijn of haar lievelingseten maken of afspreken om een halfuur langer televisie te kijken.

Ontspanning

Maak tijd voor ontspanning. Is je kind al wat ouder? Plan dan genoeg pauzes in en raad studeren net voor het slapengaan af.

Vast tijdstip

Probeer een vast tijdstip af te spreken waarop je kind zijn of haar huiswerk moet maken. Bekijk samen of dat meteen na school is of na wat ontspanning.

Eigen verantwoordelijkheid

Zorg ervoor dat je kind begrijpt dat huiswerk of studeren zijn of haar verantwoordelijkheid is en de voordelen inziet van huiswerk afmaken. Als het niet gemaakt is, heeft dat alleen maar slechte gevolgen voor hem of haar.