Jonge student tijdens het studeren op bed

Faalangst bij examens: praktische tips om de controle terug te winnen

Veel studenten ervaren stress bij het voorbereiden op examens, zelfs degenen die goed presteren. Een zekere mate van twijfel en zenuwen is normaal en kan zelfs motiverend werken. Echter, je angst kan soms te groot worden. Bij faalangst verlies je de controle over je angst, wat juist kan leiden tot verminderde prestaties.

Jonge student tijdens het studeren op bed

Twee soorten faalangst

Faalangst neemt de controle in je hoofd over. En angst is een slechte raadgever! De uitkomst van beiden is hetzelfde: je resultaten vallen allicht tegen, waardoor je nog onzekerder wordt. Faalangst is een vicieuze cirkel die niet alleen je prestaties maar ook je zelfbeeld en veerkracht naar beneden haalt.

Bij positieve of actieve faalangst wil je er alles aan doen om te slagen en ga je het ‘monster’ waar je bang voor bent te lijf. Je studeert extreem veel en nauwkeurig en legt de lat zo hoog dat de prestatiedruk je vroeg of laat onderuit haalt. Je kunt niet meer relativeren: het kleinste foutje voelt aan als een ramp.

Negatieve of passieve faalangst zorgt voor het omgekeerde. Je ontwijkt je angst. Je stelt studeren steeds uit, vergeet zogezegd examens of taken en verliest je in banale bezigheden. Je koestert heel lage verwachtingen over jezelf omdat je bang bent voor teleurstelling.

 

Tips

Misschien helpen onderstaande tips zodat faalangst niet de bovenhand neemt.
  • Begin niet aan het volgende stuk voor je het eerste goed beheerst.

  • Denk niet ‘ik heb gewoon geluk gehad’. Denk ‘ik heb ervoor gewerkt en ik kon het’.

  • Begin met de gemakkelijkste vraag, dan de op 1 na gemakkelijkste, enz. Zo bouw je positieve motivatie op.

  • Denk niet: ‘ik kan dat niet’, maar denk ‘nu was ik onvoldoende voorbereid, maar volgende keer kan ik slagen’.

  • Kan je je faalangst niet de baas? Raadpleeg een psycholoog of steek je licht op de begeleidingsdienst van je school. Faalangst is een van de meest voorkomende psychologische klachten bij studenten; de meeste scholen voorzien dan ook professionele begeleidingstrajecten.

Lees ook...