Verschillende soorten alcohol

Alcohol, vriend of vijand?

Alcohol is maatschappelijk aanvaard en is deel van onze cultuur. In België is het de meest gebruikte legale drug waardoor het wel eens de indruk wekt dat het weinig of geen kwaad kan.

Maar alcohol is niet ongevaarlijk. Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor ziekte en vroegtijdig overlijden.

Verschillende soorten alcohol
  • Hoeveel alcohol is schadelijk?

    Een ‘veilige ondergrens voor alcoholgebruik’ bestaat niet. Wil je helemaal geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol.

    Om risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je als volwassene best niet meer dan 10 standaardglazen per week (een standaardglas bevat 10 g pure alcohol. Dit is een glas bier van 25 cl, een glas wijn van 10 cl of een aperitief van 5 cl. Sterke bieren bevatten meer alcohol, zij tellen 1,7 à 2,5 standaardglazen). Spreid deze 10 glazen over de hele week en las ook enkele alcoholvrije dagen in.  

    Jongeren onder de 18 jaar drinken beter niet. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en alcohol kan deze ontwikkeling schaden.

    Wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is geen alcohol drinken de veiligste optie.

  • Gevolgen

    Via je slokdarm, maag en dunne darm komt alcohol in het bloed terecht, om zich vervolgens over heel het lichaam te verspreiden. De lever breekt 95% van de alcohol af, de rest scheidt je lichaam uit via de urine, adem en zweet.

    Op korte termijn tast alcohol je coördinatie, evenwicht en waarnemings- en beoordelingsvermogen aan. De dag nadien kan je last hebben van een ‘kater’, je moe, misselijk en dorstig voelen. Een ander gevolg van teveel alcohol is een ‘black-out’. Hierbij weet je niet meer wat je gezegd of gedaan hebt, je weet niet meer hoe je bent thuisgekomen, …

    Op langere termijn kan alcohol aan de basis liggen van verschillende ziekten, zoals beschadiging van de lever, pancreas en hersenen, verschillende kankers (zoals mond-, keel-, slokdarm- en leverkanker), aantasting van het zenuwstelsel en hart- en vaatziekten.

Wil je alcohol drinken? Doe dit op een verantwoorde manier

  • Blijf binnen de wekelijkse richtlijn van 10 standaardglazen
  • Beperk het aantal glazen dat je per keer drinkt
  • Spreid het aantal dagen waarop je alcohol drinkt over een week
  • Las enkele alcoholvrije dagen per week in
  • Drink traag, eet bij het drinken
  • Wissel alcoholische dranken af met alcoholvrije dranken

Test je kennis en risico

Op www.druglijn.be kan je jouw kennis over alcohol testen. Daarnaast kan je ook testen hoe het momenteel met je alcoholgebruik gesteld is. Deze gratis en anonieme tests omvatten een aantal vragen en geven op basis van je score verschillende adviezen.

De test kan geen contact met een deskundige vervangen.

Alcohol bij het eten