Klinken met alcohol

Hoe slecht is alcohol voor je gezondheid?

Februari is al even gekend als Tournée Minérale, de maand waarin heel wat mensen hun alcoholconsumptie tot een minimum herleiden. Of toch proberen om dat te doen. Maar waarom is alcohol nu zo slecht voor je gezondheid, wat gebeurt er precies als je te veel drinkt en wat zijn de voordelen om een lange periode geen alcohol te drinken?

Klinken met alcohol
 • Gevolgen van alcohol op korte en lange termijn

  Het drinken van bier, wijn, cocktails of sterke drank kan leuk en ontspannend zijn maar het richt zowel op korte als op lange termijn schade aan je lichaam aan. Omdat alcohol je hersenen verdooft, merk je al na een paar glazen een veranderde stemming, een vertraagd reactievermogen en een achteruitgang van het gezichtsvermogen op. Wie in een korte tijd heel veel alcohol drinkt, loopt het risico om in de war te geraken of zelfs een ademhalingsstilstand te krijgen.

  Alcohol is een bijtende stof die het beschermende slijmvlies in keel, mond, slokdarm en maag aantast. Wanneer het slijmvlies in de maag geïrriteerd raakt, kan het zijn dat je moet overgeven. Wanneer je snel veel drinkt, kan je een gray-out of black-out krijgen. Bij een gray-out herinner je je nog flarden van de vorige avond, bij een black-out helemaal niets. Nog erger is een serieuze alcoholvergiftiging waardoor je bewusteloos of in coma kan raken.

  Via het bloed komt alcohol ook in aanraking met de lever, de nieren, de pancreas, de longen, de hart- en bloedvaten en de darmen. Wie regelmatig te veel drinkt, loopt dus op lange termijn kans op onherstelbare schade aan deze organen. Mensen die veel drinken hebben een verhoogd risico op kanker. Daarnaast heeft alcohol ook een negatieve invloed op de sekshormonen en spieren.

 • Gevolgen voor je hersenen en je omgeving

  Alcohol heeft een nefaste invloed op hoe de hersenen werken. Op korte termijn opereren de hersenen trager en verlies je de controle over je eigen lichaam en geest. Omdat je minder goed in staat bent om na te denken voor je een keuze maakt en omdat het angstcentrum in de hersenen actiever wordt, verhoogt het risico op emotionele en agressieve uitspattingen. Op lange termijn gaat het geheugen achteruit. Wie veel en regelmatig drinkt, denkt langzamer na en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, hersencellen sterven af en de hersenen worden kleiner. Zware drinkers lopen ook meer kans op het syndroom van Korsakov en dementie, ziektes die de hersenen en het geheugen flink aantasten.

  Tot daar de fysieke gevolgen van het gebruik van alcohol. Maar ook de sociale gevolgen kunnen rampzalig zijn: relatieproblemen, schulden, depressie, geheugen- en concentratieproblemen, een kort lontje, problemen op het werk, huiselijk geweld. De lijst is lang, heel lang. Alcoholmisbruik kan leiden tot een neerwaartse spiraal waar je moeilijk uitkomt.

 • Voordelen van Tournée Minérale

  Het is duidelijk: alcohol is erg schadelijk voor je gezondheid. Door deel te nemen aan Tournée Minérale ervaar je ook de voordelen van een langere periode niet te drinken.

  Je hebt energie: alcohol afbreken vergt heel wat energie van je lichaam. Door geen alcohol te drinken, kun je je beter concentreren, de aandacht langer vasthouden, beter presteren en inspanningen volhouden.

  Je slaapt beter: alcohol is geen slaapmutsje, zeker niet op lange termijn. Alcohol kan de oorzaak zijn van een slechtere, oppervlakkigere nachtrust. In een alcoholvrije periode zul je dieper en vaster slapen.

  Je spaart geld uit: alcohol is duur. Wat je minder uitgeeft aan alcohol kan je spenderen aan een gezonde verwennerij, een nieuwe hobby, aan een uitstapje, ...

  Je gewicht meer in balans: alcoholische dranken hebben geen enkele voedingswaarde maar wel een grote invloed op je gewicht. Bewust met alcohol omgaan, helpt je dus bij het streven naar een gezond gewicht.

   Je huid straalt: alcohol droogt je uit. Daardoor kan je er dof uitzien en komen er rimpels tevoorschijn. Maar als je genoeg water drinkt, zal je huid stralen!

  Je krijgt meer tijd: het ellendige gevoel van een kater is één ding. De verloren morgen of middag in je bed een tweede. Beeld je eens in wat voor leuks je in die tijd kan doen.

 • Tips om Tournée Minérale vol te houden

  'You don’t have to see the whole staircase. Just take the first step.’ Houd deze woorden in gedachten bij de start en bekijk het dag per dag. Daarnaast zijn er nog een aantal tips om een alcoholvrije periode vol te houden.

  Zo kun je Tournée Minérale combineren met het voornemen om gezonder te eten of meer te bewegen. De voldoening zal elke dag groter en groter worden. Geef jezelf ook af en toe een beloning. Dat kan gaan van iets lekkers bij het eten tot een dagje shoppen.

  Heb je zin in een glas? Wacht dan gewoon tot de zin weer overgaat. Het lijkt eenvoudig en dat is het ook. Of ga op zoek naar je nieuwe alcoholvrije favoriet. Heb je lege momenten? Vul die met leuke dingen: een lang warm bad, een goed boek, rustig muziekje, …

  En vooral, zorg voor supporters. Laat familie en vrienden weten waar je mee bezig bent zodat ze je kunnen steunen op die momenten waarop je het moeilijk zou kunnen krijgen.