feiten en fabels roken

Feiten en fabels over roken

Misvattingen over roken zorgen er voor dat het risico van roken onderschat wordt en dat mensen (beginnen en doorgaan met) roken. Dat roken ongezond is, is bekend.

Ontdek hieronder nog enkele fabels en feiten over roken.

feiten en fabels roken
 • “Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte wereldwijd”

  FEIT

  Roken is verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal overlijdens wereldwijd. Het veroorzaakt niet alleen tal van ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker, hartziekten en chronische longaandoeningen, maar het leidt ook tot vroegtijdige sterfte.

  Het goede nieuws is dat stoppen met roken op elk moment aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren en het risico op vroegtijdige dood aanzienlijk kan verminderen.

 • “Ik rook al zo lang, stoppen met roken heeft geen zin meer”

  FABEL

  Stoppen met roken heeft altijd zin! De schadelijke gevolgen van tabak zijn namelijk niet onomkeerbaar! Wanneer je stopt met roken, zal je gezondheid verbeteren, en dit zowel op korte als lange termijn.

  • Na 20 minuten dalen je hartslag en bloeddruk
  • Binnen 2 dagen verbeteren je reuk en smaak
  • Na 1-3 maanden verbetert je bloedcirculatie
  • Na 3 maanden verbetert de longfunctie
  • Na 5 jaar heb je de helft minder kans op een hartinfarct
  • Na 10 jaar heb je minder kans om longkanker te krijgen dan een blijvende roken en heb je nog maar evenveel kans op een hartinfarct als iemand die nooit gerookt heeft
 • “Wie stopt met roken, verdikt en ik wil niet aankomen”

  FEIT

  Sommige rokers ervaren gewichtstoename wanneer ze stoppen met roken. Hoe komt dat? Dit kan gebeuren doordat ze meer gaan eten en snoepen, of hun eetpatroon veranderen. Bovendien verandert het lichaam wanneer je niet meer rookt. Doordat je reuk en smaak verbeteren kan het aantrekkelijker worden om meer en lekker te eten.

  Er is evenwel geen reden tot paniek als je op je eetgewoonten let en voldoende blijft bewegen.

 • “Af en toe een sigaret roken kan geen kwaad”

  FABEL

  Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten!

  Het is beter volledig te stoppen met roken dan roken langzaam af te bouwen. De verslaving aan nicotine en de handeling van het roken blijven tijdens het afbouwen in stand.

  Als je eenmaal gestopt bent, kan het roken van zelfs maar één of enkele sigaretten ervoor zorgen dat je snel hervalt.

 • “Roken onder de dampkap of bij een open raam helpt om de rooklucht weg te krijgen”

  FABEL

  Door te roken onder de dampkap of aan een open raam zullen niet alle schadelijke deeltjes verdwijnen. De rook verspreidt zich nog steeds doorheen de woning en slaat neer op meubels, gordijnen, speelgoed, … Hierdoor zullen bewoners nog lang na het doven van de sigaret de schadelijke stoffen inademen.