Vrouwen met zwarte T-shirt banner

Baarmoederhalskanker: laat je screenen

Jaarlijks krijgen in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen baarmoederhalskanker. Als de kanker tijdig ontdekt wordt, is de behandeling minder ingrijpend. Laat daarom om de drie jaar een uitstrijkje nemen.
  • Waar ontstaat baarmoederhalskanker?

    De baarmoederhals vormt de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina. Het slijmvlies in de baarmoederhals is uit andere cellen opgebouwd dan het slijmvlies in de baarmoedermond. In het overgangsgebied waar deze twee soorten cellen aan elkaar grenzen ontstaat meestal baarmoederhalskanker.

  • Wat is de oorzaak?

    Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt verspreid door huid-huidcontact (ook seksueel contact).

    Meestal is ons lichaam in staat om dit virus te overwinnen, maar bij 10 tot 20% van de vrouwen ontstaat er een chronische infectie. Deze infectie zorgt voor een hogere kans op celveranderingen, waarbij normale cellen veranderen in afwijkende cellen. Vaak verdwijnen deze afwijkende cellen ook weer vanzelf.

    Bij een toename van het aantal afwijkende cellen ontstaat er een voorstadium van baarmoederhalskanker (dysplasie). Als dit niet wordt behandeld, kan er baarmoederhalskanker ontstaan. In dit voorstadium heeft de vrouw meestal geen klachten. Alleen via een uitstrijkje kan je dit voorstadium ontdekken.

  • Wat zijn de symptomen?

    Wanneer je een van de onderstaande klachten hebt, raadpleeg je het best onmiddellijk je huisarts:

    • abnormaal bloedverlies (bijvoorbeeld tussen de maandstonden of na de menopauze);
    • vaginaal bloedverlies na seksueel contact;
    • vaginale afscheiding (waterig of etterig).
  • Op welke leeftijd komt het het meest voor?

    Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

    Weet dat er wel 10 tot 15 jaar kan liggen tussen het oplopen van de infectie en het ontstaan van baarmoederhalskanker.

  • Hoe kan ik baarmoederhalskanker tijdig opsporen?

    Laat om de drie jaar een uitstrijkje nemen bij je arts. Zo kan een voorstadium van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt worden en zal de behandeling minder ingrijpend zijn.

    De kosten voor het onderzoek krijg je om de drie jaar terugbetaald. Jij betaalt enkel het remgeld voor de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog.

  • Wat houdt het bevolkingsonderzoek in?

    1. Ben je een vrouw tussen de 25 en de 65 jaar, dan ontvang je om de drie jaar uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (Vlaamse overheid) om een uitstrijkje te laten nemen bij je arts.
    2. In een laboratorium wordt het uitstrijkje onderzocht naar afwijkende cellen.
    3. Na enkele weken ontvangt je huisarts het resultaat.
    4. Als er geen afwijkingen werden vastgesteld, laat je na drie jaar opnieuw een uitstrijkje nemen. Hou er rekening mee dat deze uitslag nooit 100% betrouwbaar is. Raadpleeg daarom steeds je huisarts wanneer je vaginaal bloedverlies of vaginale afscheiding hebt.
    5. Wanneer er afwijkingen aanwezig zijn, is een vervolgonderzoek noodzakelijk.
    6. Als het uitstrijkje niet goed te beoordelen was, zal je huisarts je contacteren om het uitstrijkje te herhalen.
  • Bestaat er een vaccin?

    • Er bestaan vaccins tegen HPV, maar die bieden geen bescherming tegen alle HPV-soorten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.
    • Inenting heeft vooral zin bij wie nog niet in aanraking is gekomen met het virus. Aangezien HPV via seksueel contact kan worden overgedragen, gebeurt de inenting dus het best voor het eerste seksuele contact.
    • In Vlaanderen krijgen meisjes het vaccin gratis aangeboden in het eerste jaar secundair onderwijs. Maar aangezien het vaccin niet beschermt tegen alle types HPV, blijft het belangrijk om vanaf 25 jaar om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen door de huisarts.
  • Meer informatie?

    Meer info vind je op www.bevolkingsonderzoek.be