vrouw met anticonceptiepil

De pil doorheen generaties

Combinatiepillen bevatten een oestrogeen in combinatie met een progestageen. Er zijn inmiddels verschillende generaties pillen op de markt gekomen. 

anticonceptiemiddelen
 • Pillen van de eerste generatie

  Deze pillen bevatten een hoge dosis oestrogeen. Daarom zal je arts ze niet als eerste keuze voorschrijven.
  Voorbeelden: Microgynon 50, Neo-Stediril, Neogynon 21, Stediril-D, Ovostat, Binordiol, Fysioquens en Ovanon.

 • Pillen van de tweede generatie

  Deze pillen kwamen in de jaren 1980-90 op de markt en bevatten minder oestrogeen dan die van de eerste generatie. Het progestageen in deze pillen is norgestimaat, noresthisteron of levonorgestrel. Door de goede risico-batenverhouding zijn ze in de meeste gevallen de eerste keuze.
  Voorbeelden: Eleonor, Microgynon 20 en 30, Stediril 30, Mini Pregnon, Ministat, Modicon, Neocon, Noranelle, Lovette, Trigynon, Trinordiol en Trinonvum.

 • Pillen van de derde generatie

  Deze pillen kwamen in de jaren 1990 op de markt. Net zoals de pillen van de tweede generatie bevatten ze lage dosissen oestrogeen, maar andere soorten progestageen (desogestrel of gestodeen). 
  Voorbeelden: Deso, Femodene, Gestodelle, Gestofeme, Gracial, Harmonet, Liosanne, Marvelon, Meliane, Mercilon, Minulet, Mirelle, Tri-Minulet en Triodene.

 • Pillen van de vierde generatie

  Deze pillen kwamen in het begin van de 21e eeuw op de markt. Ze bevatten een lage dosis oestrogeen en een nieuw progestageen (drospirenon, dienogest, nomegestrol of chlormadinone). 
  Voorbeelden: Yasmin, Yasminelle, Yaz, Qlaira, Zoely en Louise.

 • Aparte klasse pillen

  Bepaalde pillen die het progestageen cyproteron bevatten, kunnen aangewezen zijn als je klachten hebt (bv. acne) die niet verdwijnen bij behandeling. 
  Voorbeelden: Diane, Daphne, Claudia en Ella