Jongeren afgestudeerd eerst job op laptop

Do’s en don’ts voor een perfect cv

Bijna afgestudeerd en op zoek naar een eerste job? Dat is heel spannend en natuurlijk wil je goed voorbereid aan je zoektocht beginnen. Daar hoort ook een goed cv bij. Met onze tips geef je telkens een perfect cv af!

Jongeren afgestudeerd eerst job op laptop
 • Do: som alle vaardigheden en ervaringen op die relevant zijn voor de job. Natuurlijk heb je als pas afgestudeerde waarschijnlijk niet heel veel ervaring, maar vermeld zeker vrijwilligerswerk, vakantiejobs, stages of opdrachten die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Pas je cv in die zin ook steeds aan aan de vacature.

  Don’t: lijst niet alle (kortstondige) jobs op die je ooit hebt uitgeoefend. Heb je tijdens de zomervakantie eens een week in een restaurant gewerkt en is dat niet relevant voor de vacature? Vermeld het dan niet.

 • Do: voeg zeker je telefoonnummer en e-mailadres toe. Op die manier kunnen potentiële werkgevers je gemakkelijk bereiken.

  Don’t: gebruik je nog steeds hetzelfde e-mailadres dat je aangemaakt hebt toen je 12 jaar oud was en is dat een eerder gênant of onprofessioneel adres? Maak dan zeker een nieuw e-mailadres aan dat professioneel oogt. Hetzelfde geldt voor jouw voicemail. Check of deze nog up-to-date en professioneel is.

 • Do: los een hiaat in je cv op door duidelijk te maken hoe deze er gekomen is. Heb je een jaartje een bepaalde opleiding gevolgd, maar ben je nadien veranderd? Vermeld dat dan ook en bereid je voor op eventuele vragen die erover kunnen komen.

  Don’t: laat gaten in je cv niet zonder uitleg. Een potentiële werkgever kan namelijk veronderstellen dat je iets te verbergen hebt. Erover liegen is ook niet de beste zet.

 • Do: heb je in het buitenland gestudeerd of stage gelopen? Vermeld dit dan op je cv. Ook als je niet bij een internationaal bedrijf solliciteert, getuigt een ervaring in het buitenland van zelfstandigheid, iets wat veel bedrijven naar op zoek zijn.

  Don’t: zet niks in je cv dat bedrijven niet moeten weten. Details over je geloof, politieke voorkeur of medische kwesties laat je dus best achterwege.

 • Do: vermeld vrijwilligerswerk op je cv. Al is het werk dat je deed niet relevant, het feit dat je als vrijwilliger aan de slag bent gegaan, is het vermelden waard.

  Don’t: twijfel je of je bepaalde informatie zou toevoegen aan je cv? Vraag dan aan een vertrouwde vriend of een carrière-expert om advies.