Gezond binnen, ook in de winter
Tijdens de Week van Gezond Binnen, van 13 tot 17 november, wordt het belang van gezonde binnenlucht in de kijker gezet.
Met de winterse kou en schommelende energieprijzen lijkt het verleidelijk om je huis extra goed af te sluiten. Maar het gebrek aan verse lucht kan leiden tot een ophoping van schadelijke stoffen in de binnenlucht.
Gezondheidsklachten
Ademen, koken, poetsen, douchen, klusjes opknappen, … brengen stoffen in de binnenlucht waardoor verse, gezonde lucht opgebruikt raakt. Daarnaast kunnen diverse omstandigheden de gezondheid beïnvloeden, zoals vocht, verkeerde stookgewoontes, chemische stoffen die vrijkomen afkomstig van poetsproducten, bouwmaterialen, meubels, verf,…. Gezondheidsklachten variëren van hoofdpijn en vermoeidheid tot luchtwegaandoeningen, allergieën en astma. Het zijn vooral de meest kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en zieke personen, die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen en dus extra gevoelig zijn voor deze problemen.
Hoewel volledig ventileren zonder enig energieverlies onmogelijk is, vind je hieronder enkele praktische tips die je kunnen helpen.
- Open ramen tegenover elkaar om een optimale luchtstroom te creëren.
- Schakel de verwarming uit tijdens het openen van de ramen.
- Open de ramen meerdere keren per dag kort, in plaats van één keer lang. Op die manier voorkom je dat de muren en meubels te veel afkoelen, wat meer energie kost om ze weer op te warmen dan alleen de lucht.
- Zet je raam open naargelang de weersomstandigheden. Bij winderig weer hoef je het raam minder lang open te zetten. Hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe sneller er ook verse lucht binnenkomt.
- Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Schakel dit nooit uit, ook niet in de winter, om een continue luchtstroom te behouden.
- Zorg voor een goed onderhoud van je ventilatiesysteem om energieverlies te minimaliseren.
- Heb je ventilatieroosters? Sluit de roosters niet. Het afsluiten van de roosters zal ervoor zorgen dat de ventilatie niet meer optimaal verloopt.
- Zet je raam wijd open bij activiteiten die veel vocht produceren, zoals douchen of een bad nemen, de was drogen, poetsen, koken,….
- Laat de temperatuur nooit onder de 15°C zakken, want dan neemt de kans op schimmelproblemen door condensatie toe!
- Vermijd CO-vergiftiging. Laat je verwarmingsketel jaarlijks controleren door een vakman. Zorg voor voldoende verse lucht tijdens het gebruik van verwarmingstoestellen met verbranding.
Meer informatie en tips rond een gezond binnenmilieu vind je op www.gezondbinnen.be.