gezond ontbijt

Gezond ontbijten: tips voor een fantastische start

Ze zeggen wel eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. En dat is ook echt zo. Nadat je een nachtje geslapen hebt, is je energiereserve grotendeels opgebruikt en heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om fris en fit aan een nieuwe dag te beginnen. Een gezond en voedzaam ontbijt is daarbij belangrijk voor een goed verloop van de rest van je dag.

gezond ontbijt
 • Neem de tijd om te ontbijten

  Dankzij een gezond ontbijt heb je in de voormiddag minder zin in ongezonde snacks of eet je bij de lunch niet te veel. En door te ontbijten is je concentratie doorheen de dag ook beter dan wanneer je niks gegeten hebt. Neem dus zeker de tijd om ’s ochtends rustig en genoeg te ontbijten.

 • Drink een glas water na het opstaan

  Geen ontbijt op zich, maar wel een goede tip: bij het opstaan een glas water drinken. Ons lichaam bestaat voor 70% uit water, het is dus belangrijk om voldoende water te drinken. Door elke ochtend te starten met een glas water spoel je de schadelijke stoffen uit je lichaam, zodat je fris en gezond aan de dag begint.

 • Kies voor volkoren granen

  Volkoren granen dragen bij aan een goede spijsvertering en zorgen bovendien voor een langer verzadigd gevoel, zodat je niet te veel gaat snacken tijdens de dag. Kies bij je ontbijt dus liefst voor volkoren havermout, brood of crackers.

 • Ga voor producten zonder toegevoegde suikers

  Sommige ontbijtgranen zitten bomvol ongezonde suikers. Dat zijn niet alleen onnodige calorieën, maar dat soort voeding geeft je niet de nodige verzadiging, waardoor je lichaam de hele dag door naar meer suiker verlangt. Voeg eerder honing of agavesiroop toe aan je havermout of muesli om het zoeter te maken.

 • Fruit is altijd een goede keuze

  Kan je ’s ochtends toch niet zonder wat zoetigheid? Fruit is de beste optie wanneer je gezond en zoet wilt eten. Het is niet alleen lekker, maar je krijgt ook voldoende vitamines en antioxidanten binnen. Daarnaast kan je dankzij fruit heel wat variatie in je ontbijt steken: probeer eens een smoothie of fruit als topping bij je havermoutpap of yoghurt.

 • Plantaardig beleg als gezond alternatief

  Let op met wat je op je boterham smeert! Verkies zoet en vetarm beleg zoals confituur in plaats van chocopasta. Maar er zijn heel wat andere producten waarmee je je boterham ’s ochtends kunt beleggen. Wat dacht je van notenpasta (bijvoorbeeld 100% pindakaas) of peulvruchtenpasta (bijvoorbeeld hummus)? Andere gezonde alternatieven zijn eieren, mozzarella, plattekaas, groenten (gegrild, rauw of als spread), vis , kip- of kalkoenfilet.

  Tip: vervang de dikke laag boter op je boterham door zachte margarine. Een mespuntje per snede brood is meer dan genoeg.

 • Magere en halfvolle zuivelproducten

  Zuivelproducten zijn belangrijk voor je lichaam, want ze leveren calcium, eiwitten, vitamine B2 en vitamine B12. Magere en halfvolle zuivelproducten zonder toegevoegde suikers zijn dan ook de gezondste keuze. Voeg wat melk of yoghurt toe bij je muesli of havermout of gebruik kaas als broodbeleg.