tiener met hond

Help, mijn tiener wil een huisdier!

Bijna elk kind gaat weleens door die fase: “Mama, papa, ik wil een huisdier!” Als je kindjes nog jong zijn, kan je het waarschijnlijk gemakkelijker negeren, maar tieners kunnen hardnekkiger zijn. Wat kan je doen om je tiener bewust te maken van de verantwoordelijkheid dat een huisdier met zich meebrengt? En is het wel zo’n slecht idee om een diertje in huis te halen?

tiener met hond

Groot of klein, bij elk huisdier komt een pak verantwoordelijkheid kijken. Dat kan een voordeel zijn: je zoon of dochter ontwikkelt een zorgend en empathisch karakter en leert voor een levend wezentje zorgen. Met een huisdier spendeert je tiener misschien ook meer tijd buiten of beweegt hij of zij meer. Bovendien zijn huisdieren vaak gezelschapsdieren, je bent nooit meer alleen.

Maar voor een huisdier moet ook gezorgd worden. Bespreek op voorhand met je tiener wie welke taken op zich gaat nemen, zo kunnen later geen discussies ontstaan. Is je kind zich ook bewust van de kost van een huisdier? Verduidelijk hoeveel extra centjes nodig zijn voor een huisdier en bespreek waar samen op bespaard kan worden. Daarnaast moet er opvang voorzien worden als je op reis gaat. Laat je kind eventueel zelf voorstellen doen om die opvang te regelen.

Waarschuw je tiener er ook al voor dat jonge diertjes nog veel moeten leren. Haal je een kitten of puppy in huis? Dan zal je het de eerste weken heel wat moeten aanleren, dat vraagt natuurlijk veel tijd en energie. Zoek samen uit wat de beste manieren zijn om je nieuwe huisgenoot op te voeden. Helaas leeft een dier ook niet eeuwig. Praat daarover en bespreek nu al hoe jullie daarmee om zullen gaan.

Ben je er nog niet aan uit? Ga eens met een hond uit het asiel wandelen of vraag aan vrienden of familie of je hun huisdier enkele dagen mag uitlenen. Op die manier weet je tiener meteen hoe het is om voor een levend wezen te zorgen.

Beslis je uiteindelijk wel om een diertje in huis te halen, overweeg dan adoptie! In dierenasielen zoeken tientallen dieren een nieuw baasje. Het is goedkoper dan een rashond of -kat en je verricht er een goede daad mee!