Koppel kijkt naar voetbalmatch op televisie

Hoeveel schermtijd is oké?

Hoeveel schermtijd is oké?

Breng je veel van je vrije tijd door achter een scherm (tv, computer, smartphone of tablet)? Is een scherm de eerste keuze van je (klein)kind bij verveling? Kan je met je zoon/dochter moeilijk afspraken maken over zijn/haar schermgebruik? Het kan zijn dat je je terecht zorgen maakt om je eigen schermtijd of dat van iemand uit je omgeving.

Koppel kijkt naar voetbalmatch op televisie

Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?

Er bestaat niet zo iets als een ‘normale’ schermtijd. Kijk naar de plaats die de schermactiviteit inneemt in je dagelijks leven. Wat doe je wanneer je achter een scherm zit en welk gevoel ervaar je hierbij? De krant lezen op je smartphone is bijvoorbeeld niet anders dan een papieren krant lezen. 

Doordat alles wat je nodig hebt of wilt weten, binnen handbereik ligt, kan de schermtijd snel oplopen. Zorg dat het niet te lang aan één stuk is en er een goede balans met beweging is. Ga op zoek naar een digitale balans: zorg voor een goed evenwicht tussen sociaal contacten, hobby’s, beweging, …, en schermtijd.  

Ga af op je eigen gevoel en de interesses van je kind. Niet alle online activiteiten zijn hetzelfde: creatief bezig zijn en vaardigheden aanleren zijn niet hetzelfde als door sociale media scrollen. Stel jezelf de vraag: “Wat vinden wij als ouders goed om een gezonde balans te kunnen houden?”. Maak duidelijke afspraken: spreek met je kind af wanneer en hoelang schermtijd kan en wees consequent.

Ken je Woogie Boogie al?

Verschillende Disney personages stimuleren kinderen tussen 3 en 6 jaar om uit de sofa te klauteren en samen te bewegen aan de hand van een serie filmpjes. De bewegingsoefeningen die in de filmpjes aan bod komen zijn zorgvuldig door het Vlaams Instituut Gezond Leven uitgekozen, samen met Disney. De filmpjes moedigen kleuters aan om op te staan en te bewegen, en helpen de motoriek van je kleuter te ontwikkelen.

Twee jonge kinderen maken plezier in de zetel voor televisie