Une femme qui lace sa chaussure

Sporten tijdens de wintermaanden: do’s en don’ts

De donkerste en koudste maanden van het jaar komen eraan. Dit wil zeggen dat het vlugger en langer donker is en dat de temperatuur fel kan zakken. Niets zo verleidelijk om dan onder een dekentje neer te ploffen in de zetel en een goed boek te lezen of naar je favoriete serie te kijken.

Toch is het belangrijk om te blijven bewegen in de winter. Sporten versterkt dan ook je immuunsysteem.

Une femme qui lace sa chaussure

Kom uit je zetel!

Iedereen kan op zijn/haar niveau bewegen:

  • Trek je jas aan en maak een fikse wandeling.
  • Loopkledij en -schoenen aan en gaan!
  • Schrik van de kou (en de regen)? Sport binnenshuis, ga naar de fitness of het zwembad.
  • Liever ploeteren in de modder? Haal je mountainbike van stal en geniet.

Denk er aan

Ben je verkouden, maar heb je geen koorts? Sport gerust verder, maar hou de intensiteit van jouw sportactiviteit laag. 
Heb je koorts? Sport niet!

Waar moet je op letten als je sport in de winter?

  • Val op in het verkeer!

    Ga je met de fiets naar het werk? Loop je ’s ochtends of ’s avonds graag nog het blokje rond? Verzeker de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers: zorg dat je als zwakke weggebruiker zichtbaar bent voor anderen in het verkeer.

    Je kan je zichtbaarheid vergroten op twee manieren.

    • De meest gekende manier is uiteraard licht.
      Zorg voor correcte fietsverlichting op jouw tweewieler en gebruik wandel- of loopverlichting om het pad voor jou te verlichten en je in alle veiligheid te verplaatsen. Hoe meer licht, hoe beter.
    • Draag aangepaste kledij.
      Er bestaan twee soorten kledij die de zichtbaarheid vergroten, fluorescerende en reflecterende kledij. Een voorbeeld van fluorescerende kledij die iedereen kent is een fluogeel hesje. Fluorescerende kledij draag je het best op zwaarbewolkte dagen of dagen waarop er weinig zonlicht is. Reflecterende kledij draag je wanneer het echt donker is. Deze kledij bevat reflecterende materialen die de lichtdeeltjes die erop schijnen terugkaatsen. Hierdoor ben je heel zichtbaar voor de andere weggebruikers.
  • Draag laagjes!

    Wanneer het buiten kouder wordt, zijn we snel geneigd om één dikke trui aan te trekken. Maar wist je dat je beter meerdere dunne laagjes kan aantrekken om warm te blijven? Meerdere lagen zorgen voor een goede isolatie en houden de lichaamswarmte vast. Wanneer je het te warm krijgt, kan je ook gemakkelijk een laagje uittrekken om zweten te voorkomen en zelf de temperatuur te bepalen. Idealiter draag je minimum drie lagen tijdens de koude wintermaanden.

    Laag 1: de basislaag
    De basislaag zorgt voor warmte enerzijds en zweetafvoer anderzijds. Zorg dat deze laag nauw aansluitend is en voornamelijk bestaat uit synthetische vezels of (merino)wol. Katoen neemt vocht op, waardoor je sneller koud zal krijgen, en het dus minder geschikt is.

    Laag 2: de tussenlaag
    Deze laag zorgt voornamelijk voor isolatie. De tussenlaag kan bestaan uit meerdere kledingstukken (afhankelijk van de temperatuur) en hoeft niet zo aansluitend te zijn als de basislaag, zoals een fleece of wollen trui. Ook een synthetisch kledingstuk is een goede keuze.

    Laag 3: de buitenlaag
    De buitenlaag zorgt voor bescherming tegen regen, wind en sneeuw. Denk aan een regenjas.

    Accessoires
    Vergeet bij koud weer geen sjaal of buff, muts en handschoenen om je hoofd en hals te beschermen. Draag ook warme sokken en waterdichte schoenen. Ga je fietsen? Vergeet je helm niet!