Barbecue banner

Mini-handleiding voor een geslaagde barbecue

Niets gezelliger dan barbecueën bij mooi weer. Met deze mini-handleiding hou je het gezond en vermijd je ongemakken.

  • ​Was je handen voordat je voedsel bereidt.
  • Gebruik verse producten.
  • Bewaar de producten koel en haal ze pas vlak voor gebruik uit de koelkast. Zo krijgen insecten en bacteriën geen vrij spel.
  • Kies voor een marinade op basis van olie om het vlees mee te besprenkelen (dompel de stukken niet onder). Door het vlees vooraf te marineren zullen er tijdens het bakken minder kankerverwekkende stoffen gevormd worden.
  • (Dikke stukken) vlees kunnen al voorgegaard worden: zo zijn schadelijke bacteriën reeds gedood, is het vlees sneller gaar en zal het minder makkelijk zal verbranden.
  • Kies voor magere vleessoorten en vis. Beperk het gebruik van vette vleessoorten en snij zichtbaar vet steeds weg.
  • ​Zorg dat de barbecue voldoende warm is (dit is wanneer de houtskool gloeit en bedekt is met een laagje witte assen).
  • Bak eerst het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en eindig met vis en reeds voorgegaard vlees.
  • Zorg dat vlees en vis vanbinnen steeds voldoende gaar zijn.
  • Eet nooit verbrand vlees, maar snij verbrandde stukken weg.
  • Leg reeds gebakken stukken nooit op hetzelfde bord als nog ongebakken stukken.
  • Laat schotels nooit in de zon staan.
  • Hou warme gerechten warm en koude gerechten koel.
  • Barbecueën is meer dan enkel vlees bakken. Leg ook eens enkele groentestukjes (bijvoorbeeld aubergine, courgette, champignons, enz.) op de grill of maak enkele spiesen met verschillende groentesoorten.
  • Meng sausjes niet onder de slaatjes, maar hou ze afzonderlijk. Zo kan iedereen naar eigen smaak nemen of net niet.
  • Kies voor volkoren brood.
  • Grill fruit op de barbecue als dessert. Door de warmte zullen de natuurlijke suikers karameliseren.