Nutri score

Nutri-Scores: een snelle indicatie van gezonde voeding

Veel verpakkingen in de winkel zijn tegenwoordig voorzien van een label met kleuren van groen tot rood en letters erop van A tot en met E. Het betreft de Nutri-Score. In één oogopslag wil de Nutri-Score consumenten duiden of voeding gezond of minder gezond is. Diëtiste Katrien Vandenbroucke vertelt meer over voedingsetiketten lezen en Nutri-Scores.

ML Hainaut-Namur - nutriscore

De Nutri-Score geeft via een kleurenschaal in combinatie met lettercodes aan welke producten binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere. De Nutri-Score werkt als het systeem van verkeerslichten: donkergroen staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood staat voor de slechtste voedingswaarde (te beperken). Daartussen ligt het kleurenspectrum van lichtgroen – geel – oranje.

“Neem nu ontbijtgranen. Je hebt ontbijtgranen op basis van vezels. In andere soorten ontbijtgranen zitten heel wat minder vezels en net meer suikers. Dankzij de Nutri-Score is dat onderscheid tussen suikers (ongezond) en vezels (gezond) duidelijker op de verpakking waar te nemen”, gaat diëtiste Katrien Vandenbroucke van start.

De Nutri-Score koppelt positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) aan negatieve eigenschappen (gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet) om te komen tot een score tussen -15 (beste) en +40 (slechtste). Deze score wordt dan herleid tot een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (van donkergroen naar rood).

“De A-producten zijn vooral de onbewerkte pure producten, zoals verse kipfilet of een stuk groente. De E-producten zijn net erg bewerkte producten, zoals een diepvriespizza of een frisdrank. De Nutri-Score duidt dus binnen één productcategorie welke variant gezonder is dan de andere. Bijvoorbeeld: mozzarella is minder vet dan gouda. Dus binnen de productcategorie kazen scoort mozzarella beter.”

Maar de Nutri-Score is niet alleszeggend. “Ik vergelijk het vaak met een gps: de Nutri-Score geeft de goede richting aan, maar je mag er niet blindelings op vertrouwen. Want de Nutri-Score houdt helaas geen rekening met allergenen, met kleurstoffen en met toegevoegde bewaar-, smaak- en zoetmiddelen. Zo krijgt Cola Zero bv. een A-score, net als water, wat uiteraard absurd is”, duidt Katrien verder.

Ook de portiegrootte zit niet in de Nutri-Score vervat. “Het is niet omdat iets gezond is, dat je er daarom onbeperkt mag van eten”, vervolgt Katrien. “Neem nu noten: een handvol noten per dag wordt aanbevolen. Eet je er meer van dan krijg je te veel calorieën binnen. Het draait niet alleen om wat je eet, maar vooral om de hoeveelheid. Alles met mate is de spil van ons voedingspatroon.”

1/2 groenten, 1/4 vlees, vis, ei of een vleesvervanger en 1/4 volkoren pasta, brood of rijst; het is de gouden regel van een evenwichtig voedingspatroon. “Groenten vormen eigenlijk de rode draad doorheen elke maaltijd. Maar opnieuw geldt de zo puur mogelijke vorm. Kies niet voor diepvriesspinazie met room, maar verkies verse of onbereide spinazie”, oppert Katrien.

“Ondanks de vele dieethypes die aardappelen of pasta afzweren, hebben we effectief koolhydraten nodig. Opteer voor onbewerkte koolhydraten: ga voor volkoren rijst en meergranenbrood, kies voor nieuwe aardappelen en niet voor puree of kroketten.”

“Daarnaast raad ik aan om zo veel mogelijk variatie in jouw bord te brengen. Wanneer je seizoensgebonden fruit en groenten verkiest, creëer je automatisch variatie. Lekker, duurzaam, gezond en goedkoper vormen daarenboven een extra troef. Gezonde voeding hoeft zeker niet duur te zijn”, besluit Katrien.