Gezonde voeding

Zeven easy tips om thuis gezonder te koken

Gezond koken, het lijkt moeilijk en misschien ook minder lekker. No worries! We zijn op zoek gegaan naar zeven easypeasy tips die je gemakkelijk kunt toepassen om een gezonde maaltijd op tafel te toveren, zonder dat je aan smaak hoeft in te boeten!

Gezonde voeding

Hoe vettiger, hoe onprettiger

Probeer minder vetten te gebruiken bij het koken. Als je vetten gebruikt, opteer dan voor gezondere varianten. Vervang boter bijvoorbeeld door een scheutje olijfolie. Wist je trouwens dat je Griekse yoghurt kunt gebruiken voor je sausjes? Het is veel gezonder dan room en je sausjes zijn even smeuïg! Let er ook op dat je eerder lichte kazen zoals ricotta of cottage cheese gebruikt in plaats van de vettere mascarpone of roomkaas.

Volkoren boven

Maak er een gewoonte van om je pasta of brood te vervangen door een volkoren variant. Geen fan van? Probeer dan eens speltbrood of -pasta. Zowel volkoren als spelt hebben een heleboel belangrijke voedingsstoffen, waardoor ze heel wat gezonder zijn dan gewoon brood of pasta.

Weg met rood en bewerkt vlees

Niet helemaal weg ermee natuurlijk, want een lekker biefstukje smaakt af en toe wel eens! Probeer rood of onbewerkt vlees echter zo veel mogelijk te vermijden en enkel voor speciale gelegenheden te houden. Gevogelte, vis en eieren zijn veel gezonder en minstens even lekker.

Vier seizoenen

Koop seizoengebonden fruit en groenten. Dat is niet alleen supergezond, maar ook beter voor je portemonnee! Een goede tip is om in een bepaald seizoen een voorraad groenten en fruit in te slaan (bijvoorbeeld als er eens een actie is in de supermarkt of bij je lokale groenteboer) en die in de diepvries te bewaren voor later. Zo kan je steeds van je lievelingsgroenten en -fruit genieten! Belangrijk detail: invriezen doet niks af van de voedingswaarde.

Steam or grill it

Vergeet bakken of frituren, stomen en grillen is the way to go! Door groenten of vis te stomen, behoud je niet alleen heel wat goede voedingsstoffen, maar het smaakt ook nog eens heerlijk en puur. En je gebruikt bijna geen vetstoffen! Liever wat meer crunch? Grill je groentjes, vis of vlees in de oven. Op die manier gebruik je minder vetstof dan anders en heeft je eten toch zo’n lekker krokant randje.

Groentjes boven

Wist je dat je koolhydraatrijke voeding zoals pasta en rijst gemakkelijk kunt vervangen door groenten? Tegenwoordig bestaat er voor bijna alles een gezonder alternatief. Wat dacht je van courgettepasta, pizzabodems van bloemkool, broccoli- en bloemkoolrijst of pompoenlasagne? Lekker gezond en je kunt nog steeds je favoriete gerechtjes klaarmaken.

Gezond koken? Da’s een peulschil!

Vind je het moeilijk om goede vleesvervangers te vinden? Probeer eens peulvruchten! Ze zitten boordevol vezels, proteïnes en vitamines en zijn bovendien goed voor je portemonnee. En of je er lekker mee kunt koken! Chili sin carne, pittige hummus of een kruidige curry met linzen zijn slechts enkele voorbeelden.