Familie met picnic in het park

Zo houdt je picknick langer vers

Een mooi plekje, goed gezelschap en heerlijke hapjes, een picknick is altijd genieten. Met deze tips hou je het voedsel zo lang mogelijk vers.
  • 1. Kies voor gezonde hapjes en drankjes

    Stel je picknickmand steeds samen aan de hand van gezonde voeding:

    • bruine of volkoren broodjes;
    • mager beleg: bijvoorbeeld ontvette ham, kippenwit of magere kaas;
    • een stuk fruit of fruitsla is ideaal als dessert;
    • groenten of een groenteslaatje, al dan niet verwerkt met pasta, quinoa of rijst;
    • drank: water is dé dorstlesser bij uitstek.

    Fruitsap, frisdranken, wijn en bier kunnen als extraatje, maar zijn geen dorstlesser! Pas ook steeds op met alcohol in de zon. Alcoholische dranken onttrekken immers water aan het lichaam.

  • 2. Bewaar je hapjes in de koelkast tot vlak voor je vertrek

    Slaatjes, pasta’s en andere bereidingen worden vooraf klaargemaakt. Bewaar ze onmiddellijk in de koelkast tot vlak voor het vertrek.

  • 3. Neem een koelbox mee

    In een koelbox blijven slaatjes, pasta’s, beleg, groenten, fruit en drank lekker fris. Hou de box zoveel mogelijk gesloten tot voor de maaltijd en bewaar de box in de schaduw of in de koffer van de auto.

  • 4. Onderaan in de koelbox is het koeler

    Onderaan in de koelbox blijven voedingsmiddelen het langst gekoeld. Koude lucht is immers zwaarder dan warme lucht. Plaats er een koelelement bovenop.

  • 5. Plaats overschotjes terug in de koelbox

    Zijn er restjes die je bij thuiskomst nog wil opeten, plaats die dan terug in de koelbox en bewaar ze onmiddellijk na thuiskomst in de koelkast. Buiten de koelbox kunnen hoge temperaturen de groei van bacteriën versnellen, waardoor het risico op voedselvergiftiging toeneemt.

  • 6. Eet nooit in volle zon

    Als je in de vlakke zon eet kan je je misselijk beginnen te voelen en uiteindelijk een zonnesteek oplopen. Zoek dus steeds een plekje in de schaduw. Vergeet ook je zonnebril, hoedje en zonnecrème niet.