Zwangere vrouw laat zich vaccineren

Zwanger? Check je vaccinaties

Vaccinatie is een eenvoudige, snelle en veilige voorzorgsmaatregel die jouw gezondheid en die van je kindje beschermt.

Zwangere vrouw laat zich vaccineren

Waarom vaccineren?

  1. Je vermijdt dat je ziek wordt (met mogelijke complicaties) tijdens je zwangerschap.
  2. Je vermijdt dat je vlak na de geboorte een besmettelijke ziekte doorgeeft aan je baby.
  3. Je baby is van bij de geboorte beschermd door antistoffen die via de placenta worden doorgegeven (basisvaccinatieschema start pas vanaf 8 weken).

Vraag advies aan je arts. Hij gaat na welke kinderziekten je hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je reeds gekregen hebt. 

Welke vaccinaties?

  • Vaccinatie voor de zwangerschap

    • Alle vaccins kunnen worden toegediend zonder gevaar voor de baby.
    • Ben je onvoldoende beschermd tegen rubella, mazelen, bof of de windpokken (= ziekte nog niet doorgemaakt of niet gevaccineerd), dan laat je je best vaccineren voor de zwangerschap.
    • Na vaccinatie wacht je best minstens een maand om zwanger te worden.
    • Laat de vaccinatietoestand van je gezinsleden (zeker inenting tegen kinkhoest) nakijken, want ook zij kunnen de baby kort na de geboorte besmetten.
       
  • Vaccinatie tijdens de zwangerschap

    Alleen dode vaccins mogen tijdens de zwangerschap toegediend worden.

    • Kinkhoest

    Vrouwen laten zich best elke zwangerschap tussen week 24 en 32 vaccineren tegen kinkhoest (combinatievaccin: difterie-tetanus-kinkhoest). Daarnaast is cocoonvaccinatie voor familieleden die in contact komen met de baby aangewezen. Wanneer familieleden de voorbije 10 jaar reeds een herhalingsinenting kregen, is hervaccinatie niet nodig.

    • Griep

    Ben je zwanger tijdens het griepseizoen? Laat je dan vaccineren tegen griep. Dit kan ongeacht het trimester van de zwangerschap. Zwangere vrouwen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.

    • COVID-19

    Zwangere vrouwen lopen een hoger risico op ernstige COVID-19 en een hoger risico op een premature bevalling bij het doormaken van een COVID-19-infectie. Daarom is het aangeraden om je te laten vaccineren met een mRNA-vaccin, zeker indien je een verhoogd BMI, hoge bloeddruk of diabetes hebt. Je loopt geen hoger risico op bijwerkingen of complicaties na vaccinatie met mRNA-vaccins.

  • Vaccinatie na de bevalling

    Ben je reeds bevallen? Om besmetting van je pasgeboren baby te voorkomen, is het belangrijk om je alsnog te laten vaccineren. Na de bevalling kun je je nog steeds laten vaccineren tegen mazelen, bof, rubella en kinkhoest.

Herinner je je niet meer wanneer je de laatste keer gevaccineerd werd?
Raadpleeg je vaccinatiegegevens via My Health Viewer. Vind je daar geen info, neem contact op met je huisarts.

Basisvaccinatieschema

Tijdens de zwangerschap krijgt je baby de belangrijkste antistoffen van jou, waardoor hij bij de geboorte een zekere bescherming tegen infectieziekten heeft.

Deze bescherming is al snel uitgewerkt. Daarom start het basisvaccinatieschema al vanaf 8 weken na de geboorte.

baby gezicht in handdoek