Vaccinatie tegen COVID-19

Laat je vaccineren tegen COVID-19

Het coronavirus is momenteel goed onder controle. De basisvaccinatiecampagne tegen het coronavirus is voorbij. Toch is vaccinatie tegen COVID-19 in het najaar voor een aantal mensen aanbevolen. 

dame krijgt vaccin

FAQ over de herfstprik tegen COVID-19

 • Behoor ik tot een kwetsbare groep mensen?

  Voor een aantal mensen geldt nog steeds een aanbeveling zich te blijven boostervaccineren tegen COVID-19. het gaat ongeveer over zo'n 2 miljoen kwetsbare personen:

  • iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg
  • Personen met een eerder vastgestelde comorbiditeiten
  • Alle personen met een verzwakte weerstand
  • Zwangere vrouwen
  • Alle personen werkzaam in de zorgsector (in en buiten zorginstellingen)

  Door vaccinatie tegen zowel COVID-19 als griep worden deze mensen beschermd tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg.

 • Waarom laat ik me best opnieuw vaccineren wanneer ik tot een kwetsbare groep mensen behoor?

  Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat blijven boostervaccineren nodig is om nieuwe pandemies met nieuwe varianten te voorkomen.  En dit geldt in het bijzonder voor bepaalde categoriën van personen, de zogenaamde 'kwetsbare groepen'.

  De wetenschappelijke bewijzen vind je opgelijst in een rapport van het KCE van 17/8/2021: https://kce.fgov.be/nl/rapid-review-van-de-literatuur-over-de-toediening-van-een-extra-dosis-covid-19-vaccin-na-primaire en in de rapporten van de Hoge Gezondheidsraad (9691, 9693,9706).

 • Hoe word je uitgenodigd?

  Je wordt niet uitgenodigd.

  Er komen geen grote Vlaamse vaccinatiecentra en er zullen ook geen centraal uitgestuurde uitnodigingen zijn. De vaccins zullen toegediend worden via de eerstelijnsgezondheidssector: huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, …

  Contacteer rechtstreeks je huisarts of apotheker om een afspraak voor vaccinatie te maken. Indien gewenst kan je in samenspraak met je huisarts er ook voor kiezen om gelijktijdig het griepvaccin te ontvangen.

 • Welk vaccin wordt gebruikt voor de herfstvaccinatie?

  Er wordt steeds gebruik gemaakt van het laatste beschikbare vaccin. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.