Man met vingers in zijn oren

Feestje? Vergeet je oordoppen op maat niet!

Met de vele festivals, concerten en feestjes in het vooruitzicht loert ook het gevaar voor gehoorschade. Iedereen heeft het weleens meegemaakt: na een nachtje stappen hoor je de volgende ochtend een constant gepiep, geruis of gefluit in je oren. In de meeste gevallen verdwijnt het geluid na een tijdje, maar wat als dat niet zo is? Als de cellen in je binnenoor te zwaar beschadigd zijn, is het mogelijk dat je blijvend last hebt van oorsuizen.

Man met vingers in zijn oren

Ook Letitia dacht dat het geluid wel zou verdwijnen: "Ik had het al een paar keer gehad en toen was het getuut na een dagje wel weg. Deze keer bleef het maar tuuten in mijn oren. Het was mijn vriend die zei dat ik beter eens bij de huisarts langsging." Die huisarts verwees haar door naar een oorarts, die al snel de diagnose van tinnitus of oorsuizen stelde. "Volgens die arts was de schade aan mijn oren groot. Ik mocht de eerste maanden niet naar feestjes of concerten om te vermijden dat het erger zou worden."

De periode die daarop volgt was een donkere voor Letitia. Terwijl haar medestudenten zich uitleefden in de Overpoort in Gent, bleef Letitia op kot. "Ja, ik had de schrik goed te pakken. Ik ging zelfs niet mee naar een pré of op café. Ook gaan eten in restaurants vond ik moeilijk. Zodra ik het gevoel had dat het te luid werd in een ruimte, werd ik heel angstig. Ik was zo bang dat het getuut erger zou worden of dat ik plots niks meer zou horen."

"Ondertussen is het getuut volgens mij iets minder geworden en ga ik heel sporadisch eens uit. Dan draag ik wel grote oorbeschermers en krijg ik af en toe rare blikken. Maar daar trek ik mij niks van aan, ik bescherm mijn oren liever goed. Ik ben ervan overtuigd dat als ik toen oordoppen aangedaan had, ik nu geen last gehad zou hebben van oorsuizen. Natuurlijk heb ik mezelf dat vaak vervloekt, maar het is nu eenmaal zo. Nu probeer ik zoveel mogelijk vrienden en kennissen te overtuigen om er wel te dragen als zij uitgaan."
 

Terugbetaling oordoppen op maat

Geluiden opvangen doe je via jouw oren. Het is daarom zeer belangrijk om ze te beschermen met oordoppen tegen grote volumes geluid.

op maat gemaakte oordoppen liggen in een hand