Ouders joggen met kinderwagen

Zo hou jij je goede voornemens dit jaar vol!

Een nieuw jaar gaat voor veel mensen gepaard met nieuwe goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten of minder alcohol drinken: het zijn doorgaans de populairste voornemens. Maar hoe hou je die ook vol? We hebben enkele tips voor je die echt werken!

Ouders joggen met kinderwagen
  • Het is bewezen dat je meer kans hebt om een voornemen vol te houden als je dat voornemen hebt gedeeld met je naasten en hen ook de opdracht gegeven hebt om je erover aan te spreken. Op die manier is de sociale druk om het te halen hoger, iets dat je zal helpen op momenten dat het even moeilijk gaat.

  • Plan doorheen het jaar enkele momentjes in om voor jezelf na te gaan hoe het loopt met je voornemen. Dankzij die reminders verplicht je jezelf om de situatie te evalueren en jezelf eventueel te belonen of aan te moedigen.

  • Meer sporten is misschien wel het populairste voornemen, maar het is zo vaag dat het bijna gedoemd is om te mislukken. Hoe concreter je voornemen, hoe gemakkelijker je het zal volhouden. Kies dus eerder voor vijf kilometer kunnen lopen of drie keer per week gaan sporten.

  • Het is niet voor iedereen gemakkelijk om er vanaf dag 1 meteen in te vliegen. Misschien is het voor jou beter om je goede voornemens stap voor stap aan te pakken. Kies er bijvoorbeeld voor om eerst één keer per week te gaan sporten en bouw het op tot je aan drie keer per week zit.

  • Voornemens als geen suiker meer eten of een marathon lopen zijn vaak onrealistisch, zeker als je vaak verwerkt voedsel eet of geen loopervaring hebt. Hou het dus realistisch en haalbaar voor jezelf.

  • Vind je dat je goed bezig bent? Vergeet jezelf dan niet af en toe te belonen voor het goede werk! Op die manier ben je extra gemotiveerd om verder te gaan.