Goede zithouding

Het geheim voor een gezonde houding

Een goede lichaamshouding, dat is zo belangrijk. Door een slechte houding worden je spieren zwaarder belast en daar krijg je dan weer nek- en rugpijn van. Maar hoe neem je zo’n goede houding aan? 

Goede zithouding

Een goede houding verdeelt en vermindert de druk op je lichaam, ondersteunt je rug, voelt ontspannen aan en overbelast geen enkel deel van je lichaam. Op korte en lange termijn zorgt een goede basishouding voor een verbeterde coördinatie en evenwicht, spieren en gewrichten die preciezer bewegen en minder worden belast, minder belasting op je rug en nek, een verminderd risico op hoofd-, nek-, rug- en schouderpijn, minder fysieke spanning en stress, het opkrikken van je energiepeil door een betere ademhaling, een natuurlijke, mooie houding en een positieve en zelfverzekerde indruk. 

Het klinkt simpel, maar een goede basishouding aannemen, hoe doe je dat nu? In staande houding let je best op het volgende: 

 • Je hoofd staat recht op je romp.
 • Hou een lichte holling in je nek.
 • Probeer je nek lang te maken, met de kruin van je hoofd naar boven gericht.
 • Zorg ervoor dat je kruin het hoogste punt van je hoofd blijft. 
 • Hou je kin ingetrokken en richt je kin niet naar voren, maar dichter bij je borstkas.
 • Hou je schouders laag, ontspannen, recht en op gelijke hoogte.
 • Je armen hangen los naast je lichaam.
 • Kijk recht voor je uit en neem hierbij een natuurlijke, mooie en fiere houding aan.
 • Hou je borst vooruit en een beetje omhoog.
 • Let op een lichte bolling ter hoogte van je bovenrug en een lichte holling ter hoogte van je lage rug.
 • Hou je bekken in een neutrale positie: niet te ver naar voren (waardoor je onderrug te hol staat), maar ook niet te ver naar achteren (waardoor je onderrug te veel afvlakt).
 • Verdeel je gewicht over beide benen. Ongeveer twee derde van je gewicht drukt vooraan op je voeten en ongeveer één derde achteraan. Probeer hierbij een gelijke druk te zetten ter hoogte van je grote en kleine teen. Je tenen wijzen lichtjes naar buiten.

Tip: indien in staande houding je beide duimen voorwaarts wijzen, heb je een goed houding. Indien je duimen meer naar binnen wijzen, is er werk aan de winkel. Dan geef je best extra aandacht aan de spieren die je schouders naar achter brengen.

Dat is de theorie. Het in praktijk brengen, doe je door je eigen houding te observeren of iemand je basishouding te laten omschrijven. Zo word je er meer van bewust en kan je er de nodige aandacht aan schenken.

Zo kan je je eigen houding controleren: 

-Een foto of een spiegel: omdat we ons vaak niet bewust zijn van onze houding kan een onverwacht genomen foto of een blik in de spiegel je spontane houding goed in beeld brengen. 

- Een muur: ga met je rug tegen de muur staan en plaats je voeten op een tiental centimeter van de muur. Hou je benen gestrekt. Raken zowel je hoofd, schouders en zitvlak de muur terwijl je een open hand tussen je onderrug en de muur kan schuiven? Dat is goed. Wanneer je echter een vuist tussen de onderrug en de muur kan schuiven, wijst dit wellicht op een te holle lage rug. Als je hoofd de muur niet raakt, heb je waarschijnlijk een te bolle bovenrug, hangende schouders en/of een naar voren gebogen hoofd. Tijd om je rug meer te rechten.

Loop bovenstaande checklist nog eens af en controleer je houding. Hoe meer je let op een gezonde houding, hoe meer dit een automatisme wordt en hoe gemakkelijker het wordt. In het begin kan zo’n aangepaste houding vermoeiend zijn omdat je andere spieren gebruikt dan je lichaam gewoon is. Geleidelijk aan opbouwen is hierbij belangrijk. Je lichaam past zich gaandeweg aan en zal de juiste spieren beter inzetten. Plots zal je er zelfs niet meer bij stilstaan en neem je spontaan een goede houding aan.