Lachende vrouw vijftiger banner

Geluk zit in een klein driehoekje

Perfect geluk bestaat niet. Toch kan je puzzelen aan je eigen geluk. Dat is het uitgangspunt van de geluksdriehoek, een kompas dat je helpt om je beter in je vel te voelen.

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken van geluk. De driehoek staat bewust een beetje wankel. De oranje bol haalt de driehoek uit evenwicht, net zoals tegenslagen ons soms uit evenwicht halen.

Meer info: www.geluksdriehoek.be

Geluksdriehoek
 • Driehoek goed omringd

  OMRING JE GOED

  Omring je met warme en vertrouwelijke mensen op wie jij kan rekenen en die ook op jou kunnen rekenen.

 • Driehoek voel je goed

  VOEL JE GOED

  Probeer positief in het leven te staan, maar geef ook een plaatsje aan de zaken die minder positief zijn.

 • Driehoek wees jezelf

  WEES JEZELF

  Aanvaard jezelf, sta positief tegenover jezelf én tegenover anderen. Laat je niet leiden door sociale druk en sta open voor nieuwe ervaringen.

Hoe je werkt aan je geluk, bepaal je helemaal zelf. Deze 6 gouden tips helpen je op weg:
 • 1. Streef de ‘juiste’ dingen na

  Tijd doorbrengen met familie of vrienden, ruimte om tot rust te komen en je hoofd ‘leeg’ te maken, tevreden zijn met jezelf, tijd maken om leuke dingen te doen… Hoewel we intuïtief weten wat ons gelukkig maakt, zijn we toch heel vaak bezig met het nastreven van andere dingen: ergens de beste in zijn, een zo perfect mogelijke prestatie neerzetten, een (nog) hoger inkomen, perfecte relatie, mooi huis of mooie wagen hebben…

 • 2. Word meer bewust van wat je voelt (en doe daar iets mee)

  Leer alert zijn voor hoe je je voelt en wat je nodig hebt om dat geluksgevoel te krijgen. Probeer positieve gevoelens te koesteren, toon je dankbaarheid en stel je open naar andere mensen.

 • 3. Werk stap voor stap aan je geluk

  Geluk zit in kleine hoekjes. Je moet dus niet je hele leven omgooien om te werken aan meer geluk. Wat denk je van ademhalingsoefeningen wanneer je in een stresserende situatie terechtkomt? Of probeer enkele keren per week vijf minuutjes tot rust te komen en drie positieve zaken op te sommen.

 • 4. Investeer in andere (gezonde) gewoontes

  Een gezonde leefstijl helpt je om je beter in je vel te voelen. Omgekeerd slagen gelukkige mensen er ook veel beter in om gezond te leven. Voldoende beweging, gezond eten en een regelmatig slaappatroon zijn heel belangrijk!

 • 5. Pas je omgeving aan

  Je omgeving heeft een grote invloed op je geluk. Geven sociale media jou te vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Gebruik die dan minder. Stimuleer ook gewoontes die je geluksgevoel verhogen: maak bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek.

 • 6. Bereid je voor op tegenslagen

  De Engelse zin life sucks spreekt voor zich. Het leven brengt tegenslagen met zich mee. Vermijden kan niet, maar je kunt er wél voor zorgen dat je ertegen ‘gewapend’ bent. Varieer in hoe je de dingen aanpakt. Werkt er iets niet? Probeer dan wat anders.