gele parasol voor blauwe lucht met wolken

8 mythes rond zonnen

Wist je dat 1 op de 5 Belgen voor zijn 75ste met huidkanker te maken krijgt? De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan uv-straling (door zon en zonnebanken). 

Het goede nieuws is dat je met enkele tips het risico aanzienlijk kan terugdringen. Vaak beschermen we ons wel op vakantie, maar onvoldoende in eigen land. Ook tijdens activiteiten in onze eigen omgeving is bescherming belangrijk. 

Hieronder vind je een aantal stellingen over zonnen: welke zijn feiten en welke mythes?

gele parasol voor blauwe lucht met wolken
  • 1. Ik kan niet bruin worden of verbranden door een raam of glas

    Binnen ben je meestal beschermd tegen zonnebrand, maar sommige uv-stralen kunnen toch door het glas komen. Zit je dus veel in de auto of in een serre wanneer de zon fel schijnt, dan loop je op lange termijn het risico op huidbeschadiging door die uv-stralen. Bescherm je huid met kleding en zonnebrandcrème met een factor van ten minste SPF 30 en 4 of 5 sterren.

  • 2. Een gebruinde huid is een teken van goede gezondheid

    Nope. Een gebruinde huid is een teken dat je huid zichzelf probeert te beschermen tegen de schade die de zon aanricht. Als je huid roze of rood is, gevoelig is of jeukt nadat je in de zon bent geweest (zelfs als je huid niet verbrand is), is dat een duidelijk teken dat het genetisch materiaal (DNA) in je huidcellen is beschadigd. Dit soort schade kan zich na verloop van tijd ophopen en huidkanker veroorzaken.

    Overmatige blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker, waaronder melanoom - de ernstigste vorm. Naar schatting 7 tot 9 van de 10 gevallen van huidkanker met melanoom worden in verband gebracht met overmatige blootstelling aan zon- of uv-licht.

  • 3. Ik kan niet verbranden op bewolkte dagen

    Jawel hoor - uv-stralen gaan door de wolken heen!

    Met de uv-index kun je nagaan hoe sterk de zon op een bepaalde dag zal zijn. Als de uv-index 3 of hoger is, is de zon sterk genoeg om zonnebrand te veroorzaken, vooral bij mensen die gemakkelijk verbranden en/of een lichte huid hebben. Je kunt de uv-index vinden op de meeste weersvoorspellingen of op de weer-app van je telefoon. Neem ook eens een kijkje op https://uvindex.be/nl.

  • 4. De SPF in mijn make-up biedt genoeg bescherming

    Helaas niet. Zelfs als op het etiket van je make-up staat dat het bescherming biedt tegen de zon, moet je een veelvoud van de normale hoeveelheid foundation aanbrengen om ook maar in de buurt te komen van de bescherming die op het flesje staat. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat je je make-up regelmatig opnieuw aanbrengt, dus make-up met SPF is niet hetzelfde als zonnebrandcrème gebruiken.

  • 5. De zon in België is niet sterk genoeg om me te verbranden

    Toch wel - vooral tussen half maart en half oktober. Het is gemakkelijk om te onderschatten hoe sterk de zon hier in België kan zijn. Wist je dat minstens 75% van de huidkankers kunnen worden voorkomen door veilig van de zon te genieten? Controleer tussen half maart en half oktober de uv-index. Is deze 3 of hoger, neem dan je voorzorgsmaatregelen: schaduw, kleding en zonnebrandcrème. Denk ook aan de ‘schaduwregel’: als je schaduw korter is dan je lengte, betekent dit dat de uv-stralen van de zon sterk zijn.

  • 6. Zonnebanken zijn een veiligere manier om bruin te worden

    Absoluut niet, in tegendeel! Zonnebanken veroorzaken huidkanker en er bestaat niet zoiets als een veilige manier om te bruinen. Wist je dat het gebruik van zonnebanken je risico op melanoom huidkanker tot 87% kan verhogen? Een bruine teint is een teken dat je lichaam de schade, die veroorzaakt werd door uv-stralen, probeert te herstellen.

  • 7. Als de zon de meeste warmte geeft, is de uv-straling het sterkst

    Verrassend genoeg niet. De warmte van de zon zegt niets over de uv-stralen die de huid kunnen beschadigen. Uv-stralen zijn altijd het sterkst als de zon het hoogst aan de hemel staat, wat in de zomer in België tussen 12u en 15u is, hoewel het in andere landen anders kan zijn. De temperatuur is echter variabel en neigt ertoe iets later het hoogst te zijn. Dus als je later op de dag, als het nog erg warm is, naar buiten gaat om van het mooie weer te genieten, is het risico op verbranding minder groot.

  • 8. Ik ben al eerder verbrand, dus het heeft geen zin om me nu te beschermen - de schade is al aangericht

    Niet waar. De schade kan in de loop van de tijd oplopen en het is nooit te laat om jezelf te beschermen. Je lichaam heeft geavanceerde reparatiemechanismen die een deel van de schade kunnen herstellen die je oploopt als je verbrandt. Helaas zijn die herstelmechanismen niet perfect en bij elke zonnebrand kan de schade zich opstapelen. Dit kan het risico op huidkanker verhogen.

  • Check de UV-index