Wat kan je doen tegen luizen?
Hoofdluizen zijn minuscule insecten die zich aan het haar hechten. Ze verkiezen warme, vochtige en donkere plaatsen, zoals de huid achter de oren en in de nek.
Ze voeden zich met bloed, dat ze opnemen door de hoofdhuid te prikken. Hierbij komt het speeksel van de luis in contact met je huid en voel je jeuk. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zijn luizen geen teken van gebrek aan hygiëne. Iedereen kan er last van hebben, maar in de praktijk zijn het meestal kinderen.
Luizen kunnen niet springen. Ze verspreiden zich van het ene hoofd naar het andere door direct hoofdcontact of via bijvoorbeeld het gemeenschappelijk gebruik van haarborstels, mutsen, sjaals en handdoeken.
-
De nat-kam-methode
- was de haren met een gewone shampoo;
- spoel de shampoo uit de haren, maar droog ze niet;
- breng veel conditioner aan;
- kam de haren met een gewone kam;
- kam de haren vervolgens met een luizenkam van achter naar voor, van het ene oor naar het andere. Kijk goed achter de oren en in de nek;
- veeg de kam na elke kambeweging af aan keukenpapier en controleer of er luizen aanwezig zijn;
- spoel de haren en droog ze.
-
Tips
- Herhaal de nat-kam-methode om de drie dagen, tot je geen luis meer vindt. Doe dit minstens twee weken.
- Controleer alle gezinsleden op luizen.
- Laat kammen en borstels gedurende 5 minuten weken in heet water van 60°C.
- Was alle kledij, handdoeken, bedlinnen en knuffels op 60°C.
- Plaats voorwerpen die niet gewassen kunnen worden een nacht in de diepvriezer of 48 uur in een afgesloten plastic zak.
- Breng de school van je kind en andere plaatsen waar je kind vaak is op de hoogte als het luizen heeft. Zo kan men ook hier de nodige maatregelen nemen om verdere verspreiding te helpen voorkomen.
- Zijn de luizen na twee weken nog niet weg? Vraag raad aan je huisarts of apotheker.