Zo word jij gezond zwanger!
Je zwangerschapsdossier
Laat je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw de zwangerschap vanaf het begin goed opvolgen. In je zwangerschapsdossier komt alle info over:
- je medische voorgeschiedenis: er wordt onder meer gekeken of je immuun bent voor sommige infectieziekten (bv. toxoplasmose);
- je gynaecologische voorgeschiedenis;
- je vaccinatiestatus: je arts of vroedvrouw gaat na welke kinderziekten je hebt doorgemaakt, welke vaccinaties je reeds gekregen hebt en geeft je advies. Vaccinatie tegen griep wordt aanbevolen;
- de resultaten van de echografieën.
Voeding, foliumzuur en beweging
- Voeding
Eet gezond en gevarieerd met voldoende groenten, fruit en volkoren graanproducten. Drink voldoende water en vermijd alcohol, overmatig zoutgebruik en tabak. Vermijd voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor de foetale ontwikkeling of zelfs een pril zwangerschapsverlies veroorzaken.
- Foliumzuur
Zowel voor als tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is een dagelijkse inname van 400µg foliumzuur aangeraden:
- Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby.
- Foliumzuur is aanwezig in onze voeding maar in te lage hoeveelheid om een foetus in ontwikkeling voldoende bescherming te bieden.
- Een tekort voor en tijdens de zwangerschap verhoogt tijdens de eerste maand van de zwangerschap de kans op een neuralebuisdefect. Bij onvolledige sluiting van de neurale buis ontstaan afwijkingen ter hoogte van de hersenen of het ruggenmerg. De bekendste afwijkingen zijn een open rug (spina bifida) en open schedel (anencefalie).
Heb je een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur of een neuralebuisdefect, dan zal je arts je een hogere dosis foliumzuursupplement voorschrijven.
- Beweging
Blijf bewegen. Kies voor oefeningen waar je je goed bij voelt, zoals zwangerschapszwemmen, zwangerschapsyoga of perinatale kinesitherapie.
Brochure baby op komst
Nood aan een goed overzicht en meer concrete tips & tricks in de voorbereiding van de komst van je kindje?