Dit moet je weten als je een corona-zelftest gebruikt

Meer over

De verkoop van zelftests die antistoffen tegen het coronavirus (SARS-CoV-2) detecteren, is sinds 19 september 2020 niet langer verboden. Er zijn inmiddels conforme zelftests beschikbaar. Toch zijn er een aantal zaken die je moet weten als je een corona-zelftest gebruikt.

​Wat is een zelftest?

Zelftesten zijn testen waarbij er geen tussenkomst nodig is van een arts of een andere gezondheidszorgbeoefenaar om een staal te nemen of om het resultaat van de test te interpreteren. 

Houd er rekening mee dat het resultaat moeilijk te interpreteren is:

  1. De zelftesten kunnen gebruikers een vals gevoel van veiligheid geven of onnodig ongerust maken. Ze geven enkel aan of iemand antistoffen heeft ontwikkeld tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Ze geven geen uitsluitsel of je COVID-19 hebt of hebt gehad, dat je immuun bent en of je op dit moment nog besmettelijk bent.
  2. De zelftesten detecteren antistoffen tegen het coronavirus via een druppel bloed (vingerprik). Ze zijn minder betrouwbaar dan gelijkaardige tests die worden uitgevoerd op een bloedstaal in klinische laboratoria. Er is dan ook een hoger risico op vals-positieve of vals-negatieve resultaten. 
  3. Bij een vals-positief resultaat heeft de zelftest geen antistoffen tegen het nieuwe coronavirus gedetecteerd, maar bijvoorbeeld tegen een ander verkoudheidsvirus dat tot dezelfde groep van virussen behoort. Ook andere factoren in het bloed kunnen zorgen voor een vals-positief resultaat.
  4. Een positief resultaat geeft geen zekerheid dat je COVID-19 hebt of hebt gehad, dat je immuun bent en of je op dit moment nog besmettelijk bent. Het is wel een belangrijk signaal dat je niet mag negeren. Contacteer je huisarts om het testresultaat te bevestigen en volg de veiligheidsmaatregelen strikt op: hou afstand, draag een mondmasker en was regelmatig je handen met water en zeep.
  5. Bij een vals-negatief resultaat is de hoeveelheid antistoffen in je lichaam te laag om ze te kunnen detecteren met deze test. Dit is bijvoorbeeld het geval als je recent (minder dan twee weken geleden) besmet bent geraakt of als je lichaam weinig antistoffen aanmaakt. Sommige antistoffen blijven bovendien slechts enkele maanden in het lichaam. 
  6. Een negatief resultaat geeft geen zekerheid dat je COVID-19 hebt of nooit hebt gehad, en of je op dit moment al dan niet besmettelijk bent. Heb je naast een negatief resultaat verkoudheidssymptomen? Een zelftest biedt geen volledige zekerheid. Ga er daarom vanuit dat je wel COVID-19 hebt. Contacteer je huisarts en volg de veiligheidsmaatregelen. 

Speel op zeker

Op het internet circuleren namaaktesten waarvan de kwaliteit en betrouwbaarheid niet bewezen is. Wil je toch een zelftest kopen, doe dit dan via een betrouwbare bron, zoals je apotheker. 

Meer info? Surf naar de website van het FAGG.