Psychologische begeleiding

Laat een slecht gevoel zich niet nestelen…

Minstens één Belg op vier zou op een bepaald moment in zijn leven kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Ons goed (blijven) voelen in ons vel is dus belangrijk. De coronapandemie heeft ons daar hardhandig aan herinnerd.

Vrouw bij psycholoog
Wist je dat je dankzij inspanningen van de federale overheid en de netwerken van ambulante geestelijke gezondheidszorg kan rekenen op vlot toegankelijke en betaalbare psychologische zorg?
 • Praat erover, je zal je beter voelen.

  Nu en dan eens kopzorgen hebben is perfect normaal. Je bent niet alleen. Maar als je blijft piekeren en er niet uit geraakt, lucht praten op.

 • Stap voor stap

  De eerste stap bestaat erin dat je je geestelijk gezondheidsproblemen bespreekt met een persoon uit je omgeving. Geen gemakkelijke stap, maar wel een hele belangrijke. Je huisarts, familie, vrienden, de personen die je vertrouwt op school, op het werk, in je verenigingen,… kunnen je meer bieden dan je denkt!

  Blijf je met psychische klachten zitten? Schakel dan professionele hulp in. Het is niet altijd even makkelijk om snel en tijdig je weg te vinden naar gepaste zorg. Ook het praktische en financiële aspect kunnen een drempel zijn om deze tweede stap te zetten. Maar als je door een moeilijke periode gaat, is het belangrijk om je meteen goed te laten omringen en helpen.

 • Op welke professionele hulp mag je rekenen?

  Reken op de hulp van een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog die een overeenkomst heeft met een netwerk in de eerstelijns. Een sessie bij een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog die een overeenkomst heeft met een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg wordt wettelijk gezien terugbetaald.  Consulteer je een niet-geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog die niet in de lijst is opgenomen? Dan valt hij of zij buiten dit initiatief. Informeer je in dit geval steeds goed over het te betalen bedrag.

  Met één of meerdere sessies, in groep of individueel, helpen ze je mentaal welzijn weer op te krikken.

 • Welke klachten kunnen een belletje doen rinkelen?

  Slaapproblemen, stemmings- en/of concentratieproblemen, relatiemoeilijkheden, problemen op het werk of op school, sociale isolatie, uitgesproken angst,… 

  Blijft een of meerdere klachten hangen en heeft dit een impact op je dagelijks leven? Maak dan een afspraak met een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog. 

 • Wie kan genieten van dit aanbod?

  In principe kan iedereen met lichte tot matige psychologische problemen een reeks individuele of groepssessies genieten en dat tegen een toegankelijke prijs. De netwerken zijn ingedeeld in 2 leeftijdscategorieën: 

  1. netwerk “Kinderen en adolescenten” (tot en met 23 jaar) 
  2. netwerk “Volwassenen” (vanaf 15 jaar). 

   Deze netwerken overlappen elkaar om te zorgen voor een beter passend aanbod voor jongeren van 15 t.e.m. 23 jaar, die hun netwerk kunnen kiezen naargelang de aard van hun behoeften. 

   

  De overeenkomst psychologische zorg voorziet financiering voor 3 soorten specifieke zorg:

  • Gemeenschapsgerichte interventies: sessies (in groep) rond het verhogen van de veerkracht en zelfzorg;
  • Eerstelijnspsychologische ondersteuning: sessies (individueel of in groep) voor het behoud of herwinnen van een algemeen welzijn. Deze kortdurende reeks van interventies is niet of licht intensief;
  • Eerstelijnspsychologische behandeling: kortdurende behandeling van lichte tot matige problemen (individueel of in groep). Deze sessies zijn aangewezen als de eerstelijnspsychologische ondersteuning volgens psycholoog of orthopedagoog onvoldoende is. Deze kortdurende reeks gaat verder dan het versterken van de veerkracht.
 • Hoe krijg je een afspraak?

  Dat hangt af van jouw voorkeur: ga je het liefst zelf op zoek en maak je graag rechtstreeks een afspraak? Raadpleeg dan de lijst van erkende psychotherapeuten (zie verder).

  Praat je er liever over met je huisarts of een andere zorg- of hulpverlener? Die werkt nauw samen met een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog in je buurt en kan je doorverwijzen.

 • Hoeveel kost het?

  Bespreek met je klinisch psycholoog of orthopedagoog of je in aanmerking komt voor dit soort zorg en hoeveel je moet betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van je leeftijd en het soort sessies dat je volgt. Daarna stelt de psycholoog of orthopedagoog samen met jou een plan van aanpak op. 

  • Kinderen en jongeren t.e.m. 23 jaar

  Zowel de individuele als de groepssessies zijn gratis.

  • Volwassenen vanaf 24 jaar
   • Individuele sessies: je eerste sessie is altijd gratis. Voor de volgende sessies betaal je €11 per sessie (€4 als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming). 
   • Groepssessies: gemeenschapsgerichte interventies zijn gratis, voor andere groepssessies (eerstelijnspsychologische ondersteuning en behandeling) betaal je €2,5 per sessie

   

  Het aantal sessies dat je vergoed krijgt per periode van 12 maand, is afhankelijk van je leeftijd, type zorg je ontvangt of soort sessie dat je volgt.

  Netwerk kinderen en adolescenten:

  • Gemeenschapsgerichte interventies (groepssessies): geen limiet qua aantal.
  • Eerstelijnspsychologische ondersteuning: max. 10 individuele sessies. Geen limiet qua groepssessies.
  • Eerstelijnspsychologische behandeling: gemiddeld 10 individuele sessies met max. van 20 sessies. Geen limiet qua groepssessies. 

   

  Netwerk volwassenen:

  • Gemeenschapsgerichte interventies (groepssessies): geen limiet qua aantal.
  • Eerstelijnspsychologische ondersteuning: max. 8 individuele sessies. Geen limiet qua groepssessies.
  • Eerstelijnspsychologische behandeling: gemiddeld 8 individuele sessies met max. van 20 sessies. Geen limiet qua groepssessies. 
 • Waar vind je een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog?

  Geconventioneerde psychologen en orthopedagogen werken in Netwerken voor geestelijke gezondheid. Er zijn 11 Netwerken voor kinderen en adolescenten (t.e.m. 23 jaar), 20 voor volwassenen (vanaf 15 jaar) en 1 gemengd (voor de Duitstalige gemeenschap).

  De lijst met geconventioneerde psychologen en orthopedagogen staat op de website van het netwerk geestelijke gezondheidszorg van je regio:

Opgelet

dit zorgaanbod is een aanvulling op bestaande initiatieven met zorgverleners en diensten die psychologische raadplegingen bieden zoals centra voor gezinsplanning, diensten voor geestelijke gezondheidszorg,…

Daarnaast is er ook nog het reguliere aanbod van psychologen die werken volgens hun eigen tarieven.

Wist je dat...

je als lid van LM sowieso een extra terugbetaling voor psychologische begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen geniet tot wel 160 euro per jaar?

Kinderpsycholoog praat met jong meisje tijdens therapie

Onze brochure 'psychologische begeleiding'

Voor psychologische begeleiding biedt LM je een tegemoetkoming. Lees er alles over in onze brochure.

Man in therapie bij psychologe