
40% minder risico na 5 jaar rookstop
“Lucky Luke heeft zijn sigaret reeds lang geleden vervangen door een strohalm”
Al na vijf jaar zonder sigaret daalt het risico op kanker met bijna 40 procent. Het is dus nooit te laat om te stoppen met roken. Lukt het niet alleen, dan kun je terecht bij een coach. Els Bosch en Tabakstop begeleiden rokers, individueel of in groep, doorheen hun rookstoptraject. Wij legden Els Bosch een aantal getuigenissen van lezers voor. Herkenbaar?
Valkuilen
-
Els: “Als je de hele nacht niet gerookt hebt, is de nicotinespiegel in het bloed enorm gezakt. Rokers ontwaken met een nicotinetekort, en daarom smaakt de ochtendsigaret het best. Het wijst op lichamelijke verslaving, maar ook gewoonte speelt mee.”
-
Els: “Laat ik dit even uitleggen aan de hand van een anekdote met stijgende en dalende nicotinepieken.
Dalende piek: Ruben zit in een vergadering en heeft stress, maar ondertussen is hij ook aan het afkicken van de nicotine. Zijn nicotinepeil daalt en dus heeft hij bijkomende stress.
Stijgende piek: Tijdens de pauze rookt hij een sigaret. Zijn nicotinepeil stijgt. Dat geeft hem het gevoel dat hij rustig wordt. Dit is fout. Met de nicotineshot vallen de ontwenningsverschijnselen weg, maar de stress van de vergadering blijft hetzelfde."
-
Els: “Het gaat hier niet om een craving maar om aangeleerd gedrag. De associatie tussen het terrasje en de sigaret gaan we afleren.”
-
Els: “De sigaret wordt hier geassocieerd met beloning en me-time. Toch kan één sigaret het DNA al doen veranderen.
In sigarettenrook zitten 4.000 chemische stoffen, waarvan 80 bewezen kankerverwekkend zijn. Vergelijk het met een flesje vergif: of je nu elke dag een volledig flesje vergif drinkt of slechts één keer per week een half flesje, je moet maar pech hebben."
-
Els: “Slecht slapen, dromen, prikkelbaar zijn, zich niet goed kunnen concentreren en vreetbuien zijn veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen. Met hulpmiddelen die inwerken op de lichamelijke verschijnselen kunnen we dit vermijden.”
Katrien (37 jaar): “Help, ik ben 8kg bijgekomen!”
Els: “Als je stopt met roken vertraagt je stofwisseling, waardoor je minder calorieën zal verbranden per dag. Ik raad aan om rookstop niet te combineren met diëten. Toch is het goed om op je voeding te letten en te kiezen voor water in plaats van een frisdrank.”
Als je rookt, zijn de macrofagen (dit zijn cellen die we vergelijken met vuilnismannen) de hele dag druk bezig om de teer uit je longen te verwijderen. Je verbrandt dus ook meer calorieën. Als je stopt met roken, dan hebben de vuilnismannen minder werk en verbrand je minder calorieën.
Tips om niet bij te komen
- Vervang de hand-mondbeweging niet door te snoepen.
- Drink groene thee en beweeg!
Motivators
-
Els: “Bij een e-sigaret is er geen verbranding. Er komt geen CO en teer vrij. Daardoor is het minder ongezond dan roken. De nicotine zal verdampen. Het effect hiervan op lange termijn is nog niet gekend. Longen zijn immers gemaakt om lucht in te ademen, geen damp.”
-
Els: “Zien roken doet roken. Roken is inmiddels van het beeldscherm verdwenen. Ook op familiefestivals, in voetbalstadions en in sommige pretparken wordt niet meer gerookt. De sigaret van Lucky Luke werd al enige tijd terug vervangen door een strohalmpje, net als die van Cruella de Vil in de 101 Dalmatiërs. De Disney-studio’s namen deze beslissing al lang geleden.”
-
Els: “Zien stoppen doet ook stoppen. Stoppen in groep levert een grote slaagkans op omdat er de positieve groepsdruk is. Mensen delen ervaringen en leren van elkaar. Het is net zoals met leren koken. Als je iets ziet voordoen, lukt het beter om het na te doen.”
-
Els: “De associatie van alcohol/koffie en een sigaret is een goede match. Daarom vinden de meeste rokers het rookverbod op café een goede zaak. In plaats van een pakje roken ze misschien maar zes of zeven sigaretten.”
-
Els: “Als je stopt met roken, komt er plots veel tijd vrij. Je moet een leegte opvullen, en dat doet iedereen op zijn manier. De ene persoon gaat sporten, de andere neemt een huisdier en nog een andere persoon volgt een cursus. Ook wandelen is een prima alternatief.”
Je spaart een enorm budget uit als je stopt met roken. Reken maar eens uit: 10 euro per dag – dat is 70 euro per week – dat is 3.640 euro na een jaar!
Dirk (79 jaar): “Ik rook al mijn hele leven twee pakjes per dag. Is het nog de moeite om te stoppen?”
Els: “Ja! Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Het gezondheidseffect is er. Een deel van de longcellen herstelt en mensen merken dat hun levenskwaliteit erop vooruitgaat: ze kunnen langer wandelen, hun hoest verdwijnt,…”
Generatie rookvrij
De rookvrije generatie zijn alle baby’s die geboren zijn vanaf 2019. Het is de bedoeling dat zij opgroeien in een samenleving waarin ze niet meer zien roken: geen rokers in het park, geen rokende ouders aan het voetbalveld… Het streefdoel van Generatie Rookvrij is dat er geen sigaretten meer in de handel te verkrijgen zijn als de kinderen 18 jaar worden.
Brochure rookstop
In onze brochures rond rookstop ondek je allerlei tips & tricks om te stoppen met roken.