glazen met alcohol

Hoe kijk jij naar alcohol?

Alcohol is diepgeworteld in onze cultuur.

Dit maakt het soms wat moeilijk om zonder opmerkingen of grapjes te kiezen voor een alcoholvrij drankje, alsof je je keuze moet verantwoorden. Maar het gebruik van alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, is niet zonder risico. Lees meer over dit onderwerp hier.

Sta eens stil bij wanneer je drinkt. Zijn er momenten waarop je eigenlijk liever geen alcohol zou drinken, maar het toch gebeurt? Bepaal wanneer je eigenlijk geen zin hebt in alcohol. Op die manier kun je sommige momenten vermijden waarin je normaal zou drinken, misschien omdat anderen het doen of uit gewoonte. 

Onderzoek van Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD)

In mei 2024 werden 1.000 Vlamingen bevraagd. Wat bleek? 

  • 1 op 2 vindt alcohol eigenlijk niet op zijn plaats op babybezoek in het ziekenhuis.
  • 2 op 3 vindt het niet kunnen dat er alcohol gedronken wordt tijdens het supporteren voor de sportmatch van de kinderen.

De meeste mensen vinden het vaak ook niet nodig. Slechts 7% van de Vlamingen zegt dat alcohol essentieel is voor een geslaagde avond. 

Niet alleen onze houding tegenover alcohol is aan het veranderen, ook de hoeveelheid alcohol die we drinken gaat omlaag. 1 op 4 Vlamingen geeft ook aan het voornemen te hebben om het komende jaar minder te gaan drinken. Voor hun gezondheid, een gezond gewicht, of om de mogelijke problemen te vermijden die alcohol kan veroorzaken. Het besef dat alcohol geen onschuldig product is, neemt duidelijk toe.

Bewuster keuzes maken

Iedereen maakt zijn eigen keuzes om al dan niet alcohol te drinken. Maar het is wel de moeite waard om erbij stil te staan. Hoe bewuster we ons zijn van onze alcoholgewoontes, hoe gemakkelijker het wordt om er gezond mee om te springen. De Druglijn-campagne ‘Is het altijd alcoholtijd?’ ging op onderzoek: wat vindt de Vlaming over alcohol? Ontdek de campagne hier: Is het altijd alcoholtijd? - De Druglijn