Vrouw met winkelmandje leest het etiket van een artikel

Denk aan de planeet terwijl je eet

De wereld moet nog een eeuwigheid mee! Tegen 2050 zullen we ongeveer 10 miljard hongerige magen moeten voeden. En dat op een planeet die vandaag al kreunt onder ontbossing, broeikasgasemissies en overmatig land- en watergebruik voor voedselproductie.

Eerlijk is eerlijk: met ons huidige voedingspatroon is dat niet haalbaar. Ook niet voor onze gezondheid, als we de almaar stijgende cijfers van overgewicht en diabetes naar beneden willen krijgen.

De vernieuwde voedingsdriehoek schiet te hulp.

Voedingsdriehoek

Drink vooral kraanwater

  • Water is de beste drank om je dorst te lessen.
  • Water houdt de vochtbalans in je lichaam op peil.
  • Zet de waterkan in het zicht op je bureau of stop een fles water in je tas.
  • Kies gerust voor water met extra pit.
  • Bij kraanwater is geen verpakking en transport nodig.
Driehoek blauw

Plantaardige producten als basis voor elke maaltijd

  • Kies voor fruit en groeten van het seizoen. Check de seizoenskalender.
  • Eet fruit bij je ontbijt, als broodbeleg of bij ontbijtgranen, als tussendoortje of als zoete afsluiter. Roer groenten in je omelet, kies voor een fris slaatje of een heerlijke soep bij de lunch. Vul je bord bij de warme maaltijd voor de helft met groenten en verorber knapperige groenten tussendoor.
  • Kies vaker voor peulvruchten, volle (of volkoren) granen en noten zijn bronnen van plantaardige eiwitten. Bonen en kikkererwten zijn een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor vlees.
Driehoek donkergroen

Verkies gevogelte, vis en eieren

  • Je hoeft vlees, kaas en andere dierlijke producten niet volledig van je menu te schrappen. Maar kleine(re) porties volstaan.
  • Wissel af tussen vis, rood vlees, gevogelte en plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten of tofu.
Driehoek lichtgroen

Eet minder vlees

  • Voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong zoals boter, rood vlees, kokos- en palmolie eet je best in beperkte mate.
  • Verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees.
  • Las regelmatig een dag in zonder vlees. 
Driehoek oranje

Kies zo weinig mogelijk voor sterk bewerkte producten

Snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn en bier… Lekker? Misschien wel. Maar een meerwaarde voor je lichaam? Neen. Ze bevatten veel vet, suiker en/of zout en zijn niet goed voor jouw gezondheid. Vervang ze door een gezond tussendoortje.

Rode bol

Verspil geen voedsel

Wist je dat de Vlaming gemiddeld 37kg voedsel en dranken weggooit per jaar?

TIP: Maak een boodschappenlijstje

Verspil geen voedsel

Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft

We eten – vaak onbewust – meer dan nodig.

TIP: Plan je maaltijden en leer omgaan met cravings (goesting)

Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft

Kies nu voor een beter voedingspatroon!

Wat goed is voor je gezondheid, is dat ook vaak voor het milieu! 

Meer info in deze infoflyer.

Brochure gezonde voeding

Inspiratie nodig voor een gezonde leefstijl? 

Meisje drinkt melk in keuken