Familie fietst in het bos

Hoe gezond is elektrisch fietsen?

Van iets goedkopere modellen tot hightech fietsen met een blits design, de elektrische fiets is tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar is dat nog altijd gezond, elektrisch fietsen?

Een gewone fiets of een elektronisch exemplaar: het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wat nu de beste optie is. Alles hangt af van jouw situatie en wat je verwacht van een fiets. Kies je toch voor een e-bike, dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Het is zo dat je over het algemeen minder zuurstof verbruikt wanneer je elektrisch fietst: bij een ritme van 60 keer trappen per minuut is je hartslag en zuurstofopname lager op een e-bike dan op een gewone fiets. Je levert dus meer inspanningen op een gewone fiets, met een groter effect op je conditie. In heuvelachtig gebied is dat onderscheid nog groter.

Overschakelen naar elektrisch fietsen heeft ook een impact op je energieverbruik: je verbrandt minder calorieën op een elektrische fiets dan op een gewone. Een persoon van 70 kg die 1 uur elektrisch fietst, verbrandt ongeveer 330 calorieën minder dan op een gewone fiets, aan dezelfde snelheid.

Bovenstaande is natuurlijk enkel van toepassing als je met een gewone fiets even veel en even snel fietst als op een elektrische fiets. Het is echter zo dat een e-bike vaker gebruikt wordt voor langere trajecten dan een gewone fiets. Tegenwoordig springen mensen vaker op een elektrische fiets voor afstanden die ze vroeger alleen met de auto zouden overbruggen. Die trend is ook duidelijk bij woon-werkverkeer. In zo’n geval is elektrisch fietsen minstens even gezond en vaak zelfs gezonder dan een gewone fiets. Want hoe vaker je langere trajecten fietst, hoe beter je conditie.

Ook voor wie helemaal niet fysiek actief is, is een e-bike ideaal. De conditie van een e-biker is namelijk beter dan die van een inactief persoon. Een elektrische fiets is ook de oplossing voor mensen die wegens gezondheidsproblemen weinig fysieke activiteiten kunnen verrichten.

Conclusie: elektrisch fietsen is een matig fysieke inspanning, maar is beter voor je conditie dan niet bewegen.