man breek sigaret in twee

Rookstop: zo pak je het aan!

Stoppen met roken levert alleen maar voordelen op. Bepaalde effecten zijn meteen duidelijk, andere merk je pas later op. De combinatie van begeleiding (geestelijke verslaving) en rookstopmiddelen (fysieke verslaving) levert de grootste kans op slagen.

man breek sigaret in twee
  • Begeleiding

    Het is mogelijk om alleen te stoppen, maar de kans op slagen is groter met begeleiding door een professional in combinatie met rookstopmiddelen.

    • Je huisarts is de eerste schakel. Hij kan je zelf begeleiden en rookstophulpmiddelen voorschrijven of hij verwijst je door naar een tabakoloog.
    • Bij de tabakoloog kan je terecht voor groepsbegeleiding of voor individuele coaching.
    • Bij Tabakstop kan je terecht voor begeleiding op maat. Voor meer info, tips en vragen, bel het gratis nummer 0800 111 00 of download de Tabakstop-app. ​
    • Breng familie, vrienden en collega’s op de hoogte zodat zij je kunnen steunen.Misschien zitten er wel enkele ex-rokers tussen die je enkele trucs kunnen meegeven. ​​​
  • Rookstopmiddelen

    Rookstopmiddelen bestrijden de fysieke verslaving. Hierdoor wordt de behoefte om te roken kleiner. Lees aandachtig de bijsluiter voor gebruik. Vraag advies aan je huisarts of apotheker.

    • Nicotinevervangers zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek: kauwgom, tabletten, patches, mondsprays en inhalators.
    • Andere geneesmiddelen zijn enkel beschikbaar op medisch voorschrift en niet geschikt voor iedereen. Koop nooit geneesmiddelen via het internet.
  • Terugbetaling

    Je ontvangt een terugbetaling voor begeleiding en rookstopmiddelen.

    • Varenicline: Vooraleer je toegang krijgt tot een volledige behandeling moet je een behandeling van twee weken volgen om na te gaan of de medicatie goed verdragen wordt. Het starterpakket (twee weken) en drie behandelingen worden elke vijf jaar terugbetaald. Ben je na drie pogingen in vijf jaar nog niet gestopt, dan heb je opnieuw recht op drie terugbetaalde behandelingen.
    • Bupropion wordt terugbetaald als je ouder bent dan 35 jaar en aan chronisch obstructief longlijden (COPD) lijdt.
  • E-sigaret als alternatief?

    De e-sigaret is niet zonder risico, maar wordt substantieel minder schadelijk ingeschat als roken. De Hoge Gezondheidsraad (HGT) bevestigt dat de e-sigaret voor rokers opportuniteiten biedt. Ze vormt een beter alternatief dan roken en kan als rookstopmiddel gebruikt worden.

    Het exclusief gebruik voor (ex)rokers zou kunnen leiden tot een duidelijke daling van de gezondheidsrisico’s, op voorwaarde dat men effectief stopt met roken. Vermijd het gelijktijdig gebruik van zowel roken als vapen. Wil je ook stoppen met vapen, dan kun je je laten begeleiden door een tabakoloog. Ben je zwanger? Gebruik dan geen e-sigaret. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen er kunnen zijn voor de foetus.

    Het relatieve risico van de e-sigaret (met of zonder nicotine) ten opzichte van niet roken is ook duidelijk. De e-sigaret is niet zonder risico, ze is potentieel schadelijk. E-vloeistoffen bevatten veel stoffen waarover onvoldoende informatie bestaat over hun toxiciteit bij inademing. Bovendien zijn er nog steeds onvoldoende langetermijngegevens over het gebruik van e-sigaretten. De consumptie van nicotinehoudende producten wordt aan niet-rokers ook afgeraden vanwege het verslavend effect. Ze valt dus af te raden voor niet-rokers, waaronder zeker de jongeren. 

  • Allen Carr methode

    Met deze methode probeert men de ideeën over roken te veranderen en rokers te helpen zichzelf te overtuigen dat er geen enkele goede reden is om te roken. De roker leert zijn rookgedrag doorzien en begrijpen en gaat anders naar roken kijken, nl. zoals een niet-roker. Stoppen doet de roker hier op inzicht.

    Aan het einde van de training rookt de deelnemer zijn laatste sigaret. Er wordt ook opvolging voorzien via telefoon en/of e-mail. 

    Meer info op www.allencarr.be

  • Alternatieve methodes

    Over alternatieve methodes, zoals hypnose, lasertherapie en homeopathie zijn weinig betrouwbare studies gebeurd. Ze werken alleen op de geestelijke verslaving.

Brochure rookstop

In onze brochures rond rookstop ondek je allerlei tips & tricks om te stoppen met roken.

vrouw breekt sigaret in twee